Читај ми!

Novi protest u Podgorici protiv obrazovanja manjinske vlade, zahtev da se većina dogovori

Zbog najave izglasavanja nepoverenja aktuelnoj vladi i mogućeg formiranja manjinske crnogorske vlade, građani su i večeras protestovali u Podgorici su i večeras.

Građani su se okupili ispred Hrama Hristovog vaskrsenja, a potom krenuli u protestnu šetnju do zgrade crnogorskog parlamenta, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Tokom šetnje do zgrade Skupštine Crne na čelu kolone bila je istaknuta parola – "glasove kradu za DPS vladu".

Kako navode Vijesti, prisutnima se prethodno kod Hrama obratio poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica koji je poručio je okupljenim građanima da zajedno krenu "u odbranu Crne Gore po mjeri svih njenih građana".

Poslanik Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore (PIR) Momo Joksimović pozvao je lidere u parlamentarnoj većini da se dogovore, a u slučaju održavanja vanrednih izbora predložio otvorene liste.

Reporter RTS-a kaže da su mu okupljeni kod crnogorskog parlamenta rekli da je bilo malo više ljudi nego na prethodnim protestima kada su se okupljali ispred zgrade Vlade.

Navodi da je opšta poruka na protestu bila da se ne prekraja izborna volja građana od avgusta 2020. godine, a na pomen lidera pokreta URA i potpredsednika crnogorske vlade Dritana Abazovića okupljeni su uzvikivali "izdaja, izdaja".

Na pitanje RTS-a o tome šta je bio predmet razgovora Abazovića i patrijarha srpskog Porfirija u Beogradu iz URA kažu da je poseta bila privatne prirode.

S druge strane, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević sastali su se u prestonici Srbije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Da Krivokapićevu vladu uskoro stiže kraj, može se zaključiti iz izjave samog premijera koji je za RTCG rekao da sumnja da će potpisati Temeljni ugovor sa SPC, dodavši da bi to mogao da bude "neko iz Socijalističke narodne partije".

Put ka razrešenju krize mogao bi da se nazre 3. i 4. februara, kada će se u Skupštini Crne Gore glasati o inicijativi Krivokapića da se smeni Abazović, da se skrati mandat parlamentu i da se raspišu vanredni izbori, kao i o zahtevu lidera Pokreta URA da se parlament izjasni o poverenju Vladi. 

Protesti u Podgorici se od sada održavaju četvrtkom i nedeljom, a u drugim gradovima ostalim danima.

Do sada je održano nekoliko protesta, a nije poznato ko je zvanični organizator.

Od partija parlamentarne većine proteste su podržale Demokrate, Ujedinjena Crna Gora i Prava Crna Gora, kao i deo ministara u Vladi.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво