Читај ми!

Kabinet Krivokapića: Po Ustavu novi premijer ne može bez izbora

Ustav Crne Gore ne daje mogućnost izbora novog premijera bez parlamentarnih izbora, poručeno je iz kabineta Zdravka Krivokapića, nakon najavljenog formiranja manjinske vlade.

Kabinet premijera saopštio je da Ustav Crne Gore, kao najveći pravni akt, ne ostavlja prostor predsedniku Crne Gore da "u jednom mandatu Skupštine, dva puta predlaže mandatara" za sastav Vlade.

"Pogotovo u konkretnoj situaciji kada je već jednom dao mandat aktuelnom premijeru da sastavi kabinet, a za koji je aktuelni premijer dobio većinsku podršku Skupštine. Član 103 Ustava Crne Gore jasno definiše da predsjednik Crne Gore samo nakon parlamentarnih izbora, i niti jednom više, ima pravo da u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine Crne Gore, može Skupštini predložiti mandatara za sastav Vlade", piše u reagovanju.

Trenutni sastav Skupštine Crne Gore, kako su istakli, konstituisan je 23. septembra 2020. godine, čime je jasno da je rok od 30 dana, definisan članom 103 Ustava Crne Gore, istekao pre više od 450 dana, te da predsednik Crne Gore više nema mogućnost predlaganja novog mandatara, navedeno je u saopštenju iz kabineta crnogorskog premijera.

"Ukoliko bi predsjednik Crne Gore, nakon eventualne ostavke premijera ili pada Vlade, predložio Skupštini Crne Gore novog mandatara, nedvosmisleno bi prekršio Ustav, čime bi se stekli uslovi da Skupština bez odlaganja pokrene inicijativu ka Ustavnom sudu Crne Gore, radi utvrđivanja odgovornosti i povrede Ustava od strane predsjednika Crne Gore, što bi predstavljalo neoboriv dokaz da je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, i na taj način sebe doveo u poziciju da bude razriješen", piše u reagovanju.

Postojeća Vlada, navodi se, može se samo rekonstruisati sa postojećim premijerom, dok bi, kako poručuju, svaka promena premijera mogla biti jedino moguća posle novih parlamentarnih izbora.

U međuvremenu je u Skupštinu Crne Gore stigao predlog za razrešenje predsednika parlamenta Alekse Bečića, koji su podnele stranke parlamentarne opozicije.

U obrazloženju predloga se navodi da parlament za vreme mandata Bečića nije bio mesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega, kako tvrde, nije uspeo da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija i dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво