Читај ми!

Kamenicama i protivpožarnim aparatima na stranačke rivale – neredi u sedištu albanskih demokrata

Pristalice bivšeg predsednika i premijera Albanije Salija Beriše bacale su kamenice i upale u sedište opozicione Demokratske partije, iz koje je Beriša prošle godine izbačen. Njihovi stranački rivali branili su se protivpožarnim aparatima. Policija suzavcem i vodenim topovima okončala nerede. Najmanje jedan policajac i jedan demonstrant su povređeni.

U borbi za prevlast dve različite frakcije u Demokratskoj partiji, došlo je do nereda, kada su pristalice bivšeg predsednika i premijera Salija Beriše pokušale da zauzmu sedište te stranke u Tirani.

Kako prenosi Rojters, oni su bacali kamenice i čekićima razvalili sigurnosna vrata zgrade, a uz pomoć merdevina pokušali su da dođu do drugog sprata na kojem su se nalazili poslanici Demokratske partije, koji podržavaju aktuelnog lidera te stranke Ljuljzima Bašu.

Nemiri su okončani kada je policija na okupljene ispalila suzavac i upotrebila vodene topove. Povređeni su najmanje jedan policajac i jedan demonstrant.

Policija u saopštenju navodi da je bila primorana da interveniše, nakon što je "grupa poslanika unutar Demokratske partije zatražila pomoć policije jer su im životi bili u opasnosti". 

Lokalni mediji prenose da su ljudi u zgradi, pre dolaska policije, pokušali da spreče demonstrante tako što su ka njima aktivirali protivpožarne aparate.

Sali Beriša je prošle godine izbačen iz Demokratske partije, nakon što mu je Vašington zabranio ulazak u Sjedinjene Države zbog navodne korupcije.

Beriša je optužbe odbacio kao neistinite i krenuo u borbu za prevlast u stranci, protiv aktuelnog lidera Ljuljzima Baše. Prošlog meseca je sazvao skupštinu stranke i proglasio se za njenog predsednika.

"Bitka će se nastaviti… Mi smatramo partijsku zgradu našim domom i oslobodićemo naš dom", rekao je Beriša, neposredno nakon što je policija njega i njegove pristalice sprečila da ponovo priđu zgradi, koristeći biber-sprej.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво