Читај ми!

Plenković: Istrajaćemo na normalizaciji odnosa sa Srbijom

Hrvatski premijer Andrej Plenković predvodio je državnu delegaciju na tradicionalnom božićnom prijemu u organizaciji Srpskog nacionalnog vijeća. Poručio je da će Hrvatska istrajati na normalizaciji odnosa sa Srbijom, kao i na tome da srpska manjina u bude poštovana i da participira u političkom životu. Prisutnima se obratio i patrijarh srpski Porfirije.

Andrej Plenković je prisutne na božićnom prijemu pozdravio tradicionalnim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi".

"Kada gledam na ukupno postignuće parlamentarne većine koja daje ton hrvatskom društvu s političkim predstavnicima srpske manjine koji su, s ostalim manjinama, predstavnici vladajuće većine, mogu reći da smo se i pre krize vodili idejom da smanjimo polarizaciju u društvu, učinimo korake poštovanja, razumevanja, pijeteta i istine, ali isto tako da budemo okrenuti budućnosti i saradnji", rekao je hrvatski premijer.

Taj politički okvir, prema rečima premijera Plenkovića, osnažen je u drugom mandatu i manifestira se u svemu što radimo.

"Pazimo da ne dižemo tenzije, nego da ih spuštamo. Gledamo da ne ostavljamo probleme koji su se akumulirali godinama, nego da ih rešimo dijalogom i saradnjom i to na celoj teritoriji Republike Hrvatske", naveo jej Plenković.

Istakao je da je ta vrsta politike dijaloga i uvažavanja standard ispod kojeg se više ne sme i neće moći ići.

Patrijarh Porfirije: Mir znači davanje prostora drugome

Patrijarh je istakao važnost mira kao osnovne poruke Božića i rekao da "mir među ljudima znači davanje prostora i mesta drugome, drugačijem, da bude pored mene, da bude u mojoj duši i u mome srcu. Davanjem mesta drugačijem, a u isto vreme istom, jer više smo jedno nego što smo različito".

"Različitost koja postoji među ljudima dar je od Boga", prema Patrijarhovim rečima, postoji da bi se "razraslo ono što je jedno i što je jedinstveno. Da bismo rasli, kako kaže apostol Pavle, u meru rasta visine Hristove, a to znači u meru svečoveka. Čoveka koji jeste potpuno utemeljen u sebi, u svom identitetu, ali u isto vreme koji je apsolutno i do beskraja obogaćen drugim i drugačijim", kazao je patrijarh.

Poručio je da je vreme u kom živimo vreme nemira i strahova i istakao da nemiri nisu ono što dolazi spolja i da strah nije ono što dolazi izvan nas.

"Strah i nemir su nešto što je u nama i što izlazi iz nas. Šta to znači? To ne znači da ne postoje nemiri, nevolje, problemi koji su izvan nas, ali da u isto vreme ako mislimo da mi u sebi, nemirni, raspolućeni, rasparčani, u sukobu sa samim sobom, možemo rešiti i najmanji problem, možemo uspostaviti i najmanji mir koji nam dolazi spolja i koji je izvan nas, u najmanju ruku smo u zabludi. Mi moramo, svako sa sobom i u sebi, pre svega, steći mir, a iz tog mira i istinsku i pravu hrabrost, kako bismo mogli, hvatajući se u koštac sa svim onim što je izvan nas, jedno po jedno rešavati", kazao je Patrijarh.

"Upravo današnji dan, proslavljanje Rođenja Sina Božjeg kao Onoga koji nam donosi mir, donosi i formulu za postizanje mira u sebi, a onda i realizovanje i reflektovanje tog mira izvan sebe, tj. oko nas. Najpre je važno da se pomirimo sa Bogom, a za nas hrišćane to znači da usvojimo sistem vrednosti na koji nas Jevanđelje poziva. Taj sistem vrednosti je jednostavan: Ljubi bližnjega kao samoga sebe i pritom ne postavljaj pitanje ko je tebi bližnji, nego se pitaj kome si ti bližnji. A bližnji si, i ispunjavaš tada Jevanđelje Hristovo i zapovest Njegovu, svakom onom kome je potreban mir, kome je bilo šta potrebno, kada pokazuješ ljubav prema drugome, ne pitajući sebe šta je on, taj drugi, učinio tebi, nego šta ti činiš njemu. Na taj način, i u raznim drugim dimenzijama, utemeljen na Jevanđelju, čovek stiče mir u sebi i, ne samo da čuje reč Hristovu: Ne boj se!, nego i stiče istinsku hrabrost da ograniči svoj egoizam, da ograniči svoju pohlepu, da dâ prostora drugome, da i on ma koliko mali bio i gde god bio na osnovu svojih darova doprinese opštem dobru", istakao je patrijarh Porfirije. 

Pupovac: Banija je naša kuća i kuća naše himne

Na tradicionalnom božićnom prijemu, predsednik SNV-a Milorad Pupovac obraćanje je posvetio obnovi Banije.

Pupovac je podsetio da su brojni građani na Baniji nakon potresa ostali bez kuća umesto kojih su zahvaljujući širokoj mreži solidarnosti dobili privremeni smeštaj koji, kako je rekao, ipak nije takav da se u njemu treba dočekati još jedna zima i još jedna godina.

"Ostajući bez svojih kuća naši sugrađani na Baniji ostajali su bez svojih sela i gradova. Bez svog javnog i društvenog prostora. Ostajući bez svojih sela i gradova, ostajali su i bez i ono malo radnih mesta što su ih tamo stvarali ili nalazili. Ostajući bez svega toga realno je da Banija uveliko postane ničija kuća", naveo je Pupovac.

"Zato na današnji dan i ovako okupljeni trebalo bi da kažemo da Banija neće postati ničija kuća, već naša kuća. Kuća koja ima ljude. Koja ima put. Do škole. Do posla. Do ambulante. Do mesta za zabavu. Kuća koja ima štalu. Koja ima vodu. Koja ima spremište za mašine. Koja ima skladišta za useve ili plodove", istakao je predsednik SNV-a.

Podsetio je da su proteklih godina, kako je rekao, mnogi naši sugrađani otišli iz svojih kuća jer nisu videli perspektivu boljeg života u svom zavičaju i domovini.

"Za zemlju koja je toliko stanovnika, među njima većinu naših sunarodnjaka Srba, izgubila tokom rata, to je opasno. Zato uz sve što već činimo, a to nije malo, potrebno je da činimo više i da menjamo sve ono što u hrvatskoj kući smanjuje ili zamagljuje perspektivu boljeg života", rekao je Pupovac, preneo je portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Istakao je da to znači da politiku viška reči, bilo otrovnih bilo praznih, pretvaramo u politiku rasprave i razgovora.

Naveo je da politiku privatnih interesa pretvaramo u politiku javnog dobra, da prisutne osećaje nepravde svakodnevno pretvaramo u osećaje pravednosti, da raspoloživi javni i privatni novac, ideje i energije čuvamo i pretvaramo u pogonsko gorivo naše ekonomije.

"To znači da za svoju, hrvatsku kuću činimo najbolje i najviše. Tako u njoj niko neće biti višak i ništa neće biti manjak. Na kraju, ovde sam domaćin ovog skupa ali ne i domaćin ove kuće. Domaćin ove kuće na zagrebačkom sv. Duhu je Onaj čije rođenje proslavljamo i Onaj koji i nakon što je postao patrijarhom SPC nije napustio ni ovu kuću, ni ovaj grad, ni ovu zemlju", rekao je Pupovac, koj je prisutne pozdravio tradicionalnim božićnim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi".

Prijem je održan u atrijumu Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Katarina Kantakuzina Branković" u Zagrebu.  

Na prijemu su se okupili članovi, prijatelji, saradnici i simpatizeri SNV-a, kao i predstavnici hrvatskog državnog vrha, koji je predvodio Plenković, izvestio je portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

U delegaciji su bili predsednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsednik vlade Boris Milošević, ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i minisar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Prijemu je prisustvo gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Božićni blagoslov, uz lomljenje česnice, udelio je patrijarh srpski Porfirije.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи