Читај ми!

Optužnica protiv generala VRS, tereti se za ratne zločine na području Srebrenice

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv komandanta Drinskog korpusa VRS generala Milenka Živanovića koja ga tereti kao "učesnika udruženog zločinačkog poduhvata" na području Srebrenice i Žepe.

U optužnici se navodi da je Milenko Živanović (1946) kao učesnik "udruženog zločinačkog poduhvata planirao i rukovodio aktivnostima jedinica Drinskog korpusa u rasprostranjenom i sistematičnom napadu usmerenom protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Srebrenice i Žepe".

Optuženi je, kako se tvrdi, od marta do sredine jula 1995. godine, u više navrata, blokirao zaštićenu zonu Srebrenice, sprečavao snabdevanje, i naredio artiljerijske napade na civilno stanovništvo i ciljeve na području Srebrenice kako bi se stvorili nepodnošljivi životni uslovi i civilno stanovništvo prisililo da napusti svoje domove i imovinu.

Takođe, optuženi se tereti za artiljerijske i pešadijske napade na stanovništvo u kojima je poginulo više osoba, kao i za napade na stanovništvo prilikom napuštanja Srebrenice i napad na položaje snaga UN sa ciljem da ih onesposobi za zaštitu civila.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je vršio mobilizaciju svih raspoloživih vozila i potrebnog goriva s ciljem prisilnog progona civilnog stanovništva sa područja Srebrenice, kao i transporta zarobljenih muškaraca i dečaka koji su prisilno odvojeni radi zarobljavanja i ubijanja.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво