Читај ми!

"Albaliks", šta se vozi po Albaniji

Podaci o luksuznim automobilima deo su ledenog brega, koji je pokrenulo objavljivanje privatnih podataka oko 630.000 građana Albanije. Albanski "Vikiliks" obuhvata podatke o platama, političkom opredeljenju i imovini albanskih državljana.

Plate Albanaca, njihova politička opredeljenja, a od ove sedmice imovina i plate više nisu tajna, jer ovom državom kolaju "eksel" tabele sa svim ovim podacima.

U petak su objavljeni i podaci o registrovanim automobilima i njihovim vlasnicima. Spisak obuhvata oko 530.000 građana i njihova vozila.

Objavljeno je da je u Albaniji registrovano 16 "ferarija", 37 "bentlija" i osam "rols-rojsa".

Takođe, na spisku se nalazi 45 "lamborginija", 48 "maseratija", 151 "kadilak", uključujući i onaj čiji je vlasnik premijer Edi Rama.

U Albaniji je najviše "mercedesa" – 89.087 i 25.311 "audija".

"Patroni", podaci i "Sigurimi" 

Serija "albaliksova" počela je pred izbore u aprilu, kada je u javnost "procurilo" mnoštvo podataka o političkom opredeljenju birača. Ali i spisak od oko 9.000 pristalica vladajućih socijalista, koji su nadgledali birače, vodili evidenciju za koga su u prošlosti glasali, te partijskim čelnicima prenosili informacije o njihovom porodičnom stanju, verskim uverenjima i ostalim aktivnostima.

Poredeći ovaj sistem kontrole glasača sa metodama koje je u vreme Envera Hodže koristio zloglasni "Sigurimi", albanski mediji navode da je na taj način praćeno više od 900.000 glasača.

Među "patronima" je i veliki broj zaposlenih u administraciji, vojsci i policiji, kojima je zakonom zabranjeno mešanje u bilo kakve izborne ili partijske aktivnosti.

"Sigurimi" je u trenutku apsolutne moći u Albaniji imao oko 14.000 agenata.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара