Читај ми!

Komšić i Džaferović o odlukama parlamenta RS

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović pozvali su večeras Tužilaštvo BiH da po hitnoj proceduri pokrene postupak protiv poslanika koji su u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili zaključke o prenosu nadležnosti sa države na entitet.

Predsedavajući Predsedništva BiH tvrdi da usvojeni zaključci direktno "podrivaju ustavni poredak države BiH i narušavaju mir i stabilnost u državi".

"NSRS je napustila Dejtonski sporazum", navodi se u saopštenju Komšićevog kabineta.

Željko Komšić je pozvao Tužilaštvo BiH da procesuira i srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika, navode iz njegovog kabineta, a prenosi Kliks.  

Reagovao je i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović koji je osudio i odbacio odluke koje su usvojene na današnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske i pozvao institucije BiH, pre svega Tužilaštvo BiH, "da zaštite ustavni poredak i pokrenu istragu protiv odgovornih".

Džaverović je rekao da je "napad na državu i ustavni poredak napad na mir", prenosi Kliks.

"Ovo je, uz ranije usvojeni neustavni entitetski zakon o lekovima i medicinskim sredstvima, deo jasnog plana kojim je započeo napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Napad na državu i ustavni poredak je napad na mir. Pozivam institucije Bosne i Hercegovine, pre svih Tužilaštvo BiH da zaštite ustavni poredak i pokrenu istragu protiv svih odgovornih lica za današnje događaje", rekao je Džaferović.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras Zaključke u vezi sa informacijama o prenosu nadležnosti, tako da se zakoni i drugi propisi kojima je izvršen prenos nadležnosti sa RS na institucije BiH neće primenjivati na teritoriji RS.

Parlament RS usvojio i Deklaraciju o ustavnim principima.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво