Читај ми!

Ambasador u Bugarskoj: Nema potvrda da među žrtvama ima i državljana Srbije

Ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović kaže za RTS da u ovom momentu nema potvrde da ima srpskih državljana. Ističe da ambasada proverava informacije u vezi sa vešću da među nastradalima ima srpskih državljana. "Tragedija je takva, kao što je rekao ministar unutrašnjih poslova Bugarske, da su žrtve izgorele do neprepoznavanja i da će jedini mogući način da se identifikuju biti DNK analiza", kaže Jović.

Željko Jović je za Jutarnji program RTS-a rekao da ne može da potvrdi informaciju da među nastradalima ima i državljana Srbije.

"Ne mogu da potvrdim tu informaciju. Svi naši kontakti do sada sa institucijama Bugarske, uključujući i Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje govore da nema zvanične potvrde da u autobusu ima i srpskih državljana. Mi ćemo i dalje biti u kontaktu sa svim nadležnim institucijama Bugarske", kaže Jović.

Kada je u pitanju uzrok nesreće, još su, napominje, sve samo nagađanja.

"Dve su pretpostavke, ili da je u pitanju ljudska greška ili tehnička neispravnost vozila. Za razliku od prethodna tri dana, kada je vreme bilo lepo, noćas i jutros se vreme u Bugarskoj pogoršalo, ovde je kiša i magla, pa je moguće da je i to doprinelo tragediji", navodi Jović.

Tu je, dodaje, i pretpostavka da ni broj žrtava ne može biti konačan.

"Zato što je ovaj autobus bio u koloni od četiri autobusa iste kompanije, i pretpostavka je da je u toku samog puta, na odmorištima, moglo doći do razmene putnika, odnosno prelaska iz jednog u drugi autobus. Broj žrtava može biti i manji i veći. Tragedija je takva, kao što je rekao ministar unutrašnjih poslova Bugarske, da su žrtve izgorele do neprepoznavanja i da će jedini mogući način da se identifikuju biti DNK analiza", naglasio je Jović.

Prema informacijama Ambasade, putnici su turistički bili u poseti Turskoj.

"Sinoć su prešli granicu i negde oko 3 časa jutros je došlo do incidenta. Navodi koji su se pojavili da među nastradalima ima i srpskih državljana, po mojoj pretpostavci, je zbog možda toga što je agencija preko koje su putovali, imala na spisku i imena srpskih državljana. To su sve navodi koji se moraju proveriti i tačno utvrditi", napominje Jović.

Na lice mesta, kaže, stižu premijer i ministri unutrašnjih poslova i zdravlja Severne Makedonije.  

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво