Читај ми!

Dodik: Republika Srpska nema nijedan plan kojim bi se sprovela politika otcepljenja

Republika Srpska uvažava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i nema nijedan plan kojim bi se sporovela politika otcepljenja, kaže srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posle sastanka sa Derekom Čoletom, savetnikom državnog sekretara Sjedinjenih Država u Istočnom Sarajevu.

Milorad Dodik ističe i da od međunarodne zajednice očekuje da sprovodi Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH.

"Rekao sam da RS ostaje potpuno posvećena Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH. Da je privržena politici mira i da nije spremna na eskalaciju bilo kakvih aktivnosti koje bi ugrozile taj mir", navodi Dodik.

Smatra i da su, s druge strane, njegovi partneri u Predsedništvu uporno insistirali na mogućnostima sukoba i rata.

"RS insistira da i drugi u BiH poštuju Dejtonski sporazum pa zato očekujemo od međunarodne zajendice i međunarodnog faktora koji je upleten u unutaršnje poslove BiH da poštuje i sprovodi Dejtonski sporazum i Ustav BiH", naglašava Dodik.

Istakao je da se u pismu državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, koje je večeras članovima Predsedništva BiH uručio Čolet, spominju sankcije.

"U pismu piše da će Amerika, ako bude primorana uvesti neke sankcije. Verujem da je to bošnjačkoj javnosti dobra vest", rekao je Dodik dodajući da nije isključeno da neke zemlje unilateralno donesu sankcije.

"Tako su i američke sankcije prema meni. Oni su to sami doneli, niko ih nije pratio osim Britanije na jedan prećutan način", rekao je Dodik.

Naglasio je da sankcije nisu rešenje problema.

"Meni je svakako zabranjeno ući u SAD, ja ništa ne gubim. Meni je važno da ne gubi Republika Srpska. Srpska je u dobitku jer je postala svesna sebe i jer je dobila svoj status i ingerencije", poručio je Dodik.

 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво