Читај ми!

U Beranama ustoličenje vladike Metodija

U Manastiru Đurđevi Stupovi u Crnoj Gori u toku je ustoličenje episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija. Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodi patrijarh srpski Porfirije.

Ustoličenju prisustvuju premijer Zdravko Krivokapić, ministri Vesna Bratić, Milojko Spajić, Aleksanadar Stijović, Ratko Mitrović. U Beranama su i funkcioneri DF-a, Demokrata, kao i predsednici nekih opština. Ispred manastira Đurđevi Stupovi je i veliki broj vernika.

Poslednjih 20 godina vladika Joanikije vodio je eparhiju budimljansko-nikšićku. Iz Manastira Đurđevi Stupovi otišao je na Cetinje. A upravo iz Cetinjskog manastira u Berane stigao je njegov naslednik vladika Metodije.

Poslednje tri godine bio je episkog dioklijski i najbliži saradnik mitropolita Amfilohija, da bi ga sabor SPC u maju postavio na čelo eparhije sa sedištem u Beranama.

Mada je njegova porodica poreklom sa Žabljaka, vladika Metodije je rođen u Sarajevu. Tamo je završio osnovnu i deo srednje škole, kada se zbog rata porodica preselila u Podgoricu.

Najpre je diplomirao ekonomiju na Univerzitetu u Podgorici, zatim se zamonašio u Cetinjskom manastiru.

Osim ekonomije, završio je osnovne i master studije bogoslovije, a jedno vreme proveo i na Aristotelovom univerzitetu u Solunu.

Važi za nekonvencionalnog vladiku. Jaše konje, a kao i mitropolit Amfilohije često u ruke uzima gusle. Ipak, najneobičniji hobi vladike Metodija je padobranstvo. Na društvenim mrežama nedavno se pojavio jedan od njegovih skokova u okolini Nikšića.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво