Читај ми!

Dodik: Memorijalni centar u Donjoj Gradini mesto gde će se Srbi upoznati sa tragedijom svog naroda

Srpski član Predsedništva Bih Milorad Dodik istakao je da bi u Donjoj Gradini trebalo da bude memorijalni centar koji će uokviriti prikaz stradanja u tom logoru i to u najsavremenijem 3D formatu.

Dodik je naveo je da je u tom smislu bilo razgovora sa jednom od američkih kompanija koje su to već radile, ali da one, zbog zainteresovanosti za neke druge projekte, nisu isporučile ono što je očekivano i da se mora ići dalje.

Rekao da je s Aleksandrom Vučićem u Beogradu razgovarao i o tome na koji način obezbediti da taj centar bude mesto koje će za sve Srbe, gde god da žive, biti mesto na koje će dolaziti da se upoznaju s tragedijom našeg naroda.

Dodao je da su druge teme razgovora bile vezane za ukupnu političku sitauciju i da je razgovarano i o poseti visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita Beogradu.

"Predsednik Vučić zna moje mišljenje da Šmit nije legitiman i da bih voleo da to tog sastanka nije došlo", rekao je Dodik.

Ponovio je da je Šmit nelegalan, da nije visoki predstavnik, da nema potrebe da se u tom svojstvu sreće sa njim i da ne želi da mu daje legitimitet.

Dodik je rekao da je s Vučićem razgovarao i o sutrašnjoj poseti nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, kao i o manifestaciji povodom zajedničkog praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra.

Podsetio je da će u Banjaluci 14. septembra biti organizovana akademija tim povodom, a dan kasnije i u Beogradu, s tim što će 15. septembra zasedati Narodna skupština Republike Srpske koja će doneti Zakon o zaštiti ćirilice, a isto to će učiniti i Skupština Srbije.

Dodik je naveo da bi sa Vučićem trebalo da se vidi u narednom periodu u Brčkom, gde je zajedničkim sredstvima vlada Srbije i Republike Srpske izgrađen vrtić koji nosi naziv "Beograd".

"Protiv sam granica koje Komišić zamišlja u glavi"

Napomenuo je da je protiv granica koje predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić zamišlja u svojoj glavi.

"Ja sam protiv i granica koje Željko Komšić zamišlja u svojoj glavi. Valjda tu nema ništa problematično", rekao je Dodik komentarišući Komšićevu izjavu da sve što SPC radi u Crnoj Gori ima politički karakter i da Dodik radi na destabilizaciji regiona i prekrajanju granica.

Međutim, evidentno je, kaže Dodik, da i Komšić i lider SDA Bakir Izetbegović u poslednje vreme koriste kao sredstvo napad na SPC, koju karakterišu kao lošu zato što ne menja svoj narod.

"To bi jednako bilo kao kada bih ja rekao da je Islamska verska zajednica loša zato što ne menja Bakira Izetbegovića i njegovu političku strukturu. Ali to su sve gluposti i jedno i drugo", naveo je Dodik.

Napomenuo da crkve i verske zajednice imaju svoj život i treba da im se dozvoli da rade na najbolji mogući način, ne ugrožavajući druge.

"Sve što Komšić i Izetbegović u poslednje vreme čine i pokušavaju da se raduju svemu što ide protiv Srba i Republike Srpske - to nije politika koja može da uspe u BiH. I dalje mislim da je jedini način da se u BiH mirno raziđemo i da gradimo kao nezavisne države, zasebno, dobre prijateljske odnose, u čemu će međunarodna zajednica biti dodatna garancija da ne dođe do bilo kakve eventualne nestabilnosti", rekao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, to je najbolje dugoročno rešenje.

"Ni Srbija ni RS se ne mešaju u unutrašnje stvari Crne Gore"

Kako je ocenio, veoma jasno da se ni Srbija, niti Republika Srpska, ne mešaju u unutrašnje stvari Crne Gore, ali da "neće blagonaklono gledati da se šikanira srpski narod u Crnoj Gori".

Istakao je da se saglasio sa Vučićem da je važno da je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija prošlo mirno i da u tom pogledu treba nastaviti sa obavljanjem svakodnevnih poslova koj su vezani za srpski narod.

Prema Dodikovim rečima, razgovarano je o grupaciji oko crnogorskog predsednika Mila Đukanovića koja uporno pokušava da predstavi Srbe kao remetilački faktor.

Rekao je da je u suštini Đukanovićeva politika remetila Srbe koji su tamo 30 odsto prisutni u populaciji i da su za vreme vlasti DPS-a bili građani drugog reda.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара