Читај ми!

Predstavljena kampanja Srbije i RS za očuvanje imovine Srba u Federaciji BiH

Uprava za dijasporu i Srbe u regionu predstavila je zajedničku kampanju Srbije i Republike Srpske u cilju očuvanja imovine Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine. To je pokušaj da se bolje informiše više od 400.000 Srba koji su izbegli i njihovi potomci, a poseduju imovinu u Federaciji BiH.

Projekat Svetske banke, usklađivanja zemljišnih knjiga u Federaciji Bosne i Hercegovine doveo je do nesklada, jer veliki broj izbeglih Srba iz entiteta nije bio obavešten o tome. Pre svega, oni koji žive u inostranstvu. Tako je mnogima imovina uknjižena na druge vlasnike. Oko 400.000 Srba polaže pravo na nepokretnosti u Federaciji.

"Mogu se obratiti bilo kojoj kancelariji, odnosno područnoj jedinici Republičke uprave za geodetsko-imovinsko-pravne poslove Republike Srpske. Kontaktiraće ih odmah pravnici koji su zaduženi za pružanje te pomoći", rekao je Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Zarad bolje informisanosti o mogućnostima prijavljivanja imovine, izbeglim Srbima iz Federacije, u pomoć je pritekla i Srbija i to u pet koraka: preko konzularno-diplomatskih predstavništava, srpskih udruženja u dijaspori, eparhija, društvenih mreža.

"Peti korak, to je ono što smo započeli danas, to je konferencija za medije, to je saradnja sa medijima iz Srbije i iz naše dijaspore. Želim da se zahvalim RTS-u koji je napravio spot koji će se emitovati 30 dana na javnom servisu", rekao je Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporu i Srbima u regionu.

Na teritoriji federalnog dela Bosne i Hercegovine, pre rata živelo je više od pola miliona Srba. Danas ih je deset puta manje. Prema popisu iz 1991. godine u vlasništvu su imali grunt koji čini nešto više od 30 odsto ukupne površine Federacije.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво