Читај ми!

U katastrofalnom požaru u Tetovu poginulo 14 osoba, trodnevna žalost u Severnoj Makedoniji

Četrnaest osoba poginulo je u požaru koji je sinoć zahvatio kovid bolnicu u Tetovu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije. Pokrenuta je istraga. Proglašena trodnevna žalost u celoj zemlji, saopšteno je nakon vanredne sednice Vlade u Skoplju.

Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije saopštilo je da je u katastrofalnom požaru koji je sinoć buknuo u kovid bolnici u Tetovu poginulo 14 osoba, od ukupno 26 pacijenata.

Preostalih 12 osoba koje su bile u privremenoj kovid bolnici prevezeno je u bolnicu u Tetovu i tamo im je ukazana pomoć.

Među povređenima nema medicinskog osoblja, navodi to minstarstvo dodajući da su neki od njih zadobili manje povrede.

Ministarstvo je dodalo i da će u toku dana javnost informisati o svim detaljima nesreće. 

Pokrenuta istraga, od bolnice nije ostalo ništa

Vatra je buknula sinoć oko 21 sat i brzo se proširila. Mediji prenose da je progutala sve pred sobom i da je bolnica potpuno izgorela. Desetine vatrogasaca gasilo je požar.

Ogromna temperatura uništila je čak i metalne cevi za vodovod u montažnoj bolnici, a istopilo se i vozilo koje se nalazilo nekoliko metara od bolnice, javila je Telma, pozivajući se na izvore koji su na terenu.

Pokrenuta je hitna istraga koja bi trebalo da utvrdi uzrok požara. Na terenu je petoro tužilaca, troje iz Tetova i dvoje iz Skoplja, kao i republički javni tužilac.

Naložena je autopsija i identifikacija tela preminulih. Kako navodi Telma, nekima će identitet biti utvrđen na osnovu DNK analize.

Privremena kovid bolnica u Tetovu imala je ukupno 35 postelja, navodi TV Telma

Trodnevna žalost u Severnoj Makedoniji

Vanredna sednica Vlade u Skoplju, koju je hitno sazvao premijer Zoran Zaev, počela je minutom ćutanja u znak poštovanja prema žrtvama tragičnog požara.

Vlada je na sednici proglasila trodnevnu žalost (četvrtak, petak i subota). Tokom ta tri dana zastave Republike Severne Makedonije biće spuštene na pola koplja.

Vlada je apelovala na sve društvene aktere da odlože sve javne i privatne proslave, zabave, kulturne, umetničke i sportske događaje i druge vrste promocija zakazanih za ova tri dana.

Preporučeno je da se stručni timovi Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva zdravlja u istražnim postupcima stave na maksimalno raspolaganje tužilaštvu. 

Kako se navodi u saopštenju objavljenom nakon sednice, Vlada je zahvalila svim zemljama u regionu, Evropi i svetu na saučešću i odlučila da prihvati ponudu nekih saveznika iz NATO-a da pošalju stručnjake sa najvišim nivoom stručnosti.

Ministarstvo: Bolnica izgrađena po svim standardima 

Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije oglasilo se povodom spekulacija da bi propusti u igradnji mogli da budu uzrok požara u privremenoj kovid bolnici u Tetovu.

Navode da su svih 19 modularnih bolnica u zemlji tipični objekti, izgrađeni prema najvišim medicinskim i sigurnosnim standardima. Dodaju da su tokom izgradnje svih bolnica korišćeni sertifikovani materijali. 

"Kovid centar u Tetovu projektovan je sa tri ulaza, hodnici su široki 2,4 metra, a prozorski niski u slučaju evakuacije. U zgradi nije korišćeno drvo, a korišćeni su svi drugi potrebni elementi za zaštitu", saopštava Ministarstvo.

Ističu i da kovid centar u Tetovu poseduje sve potrebne sertifikate za zaštitu od nesreća.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво