Читај ми!

Ustoličen mitropolit Joanikije u Cetinjskom manastiru

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je na svečanoj liturgiji u Cetinjskom manastiru. Patrijarh i mitropolit u manastir su stigli helikopterom zbog blokade prilaza Cetinju. U centru Cetinja neredi tokom celog jutra – demonstranti su bacali kamenice na policiju, koja je ispalila suzavac. U neredima povređene četiri osobe, javlja RTCG. Više uhapšenih, među kojima i bivši šef policije Veselin Veljović.

Ustoličenje izabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija održano je u Cetinjskom manastiru, u prisustvu arhijereja SPC sa patrijarhom na čelu.

Srpska pravoslavna crkva i patrijarh Porfirije demantovali su sinoć navode medija da je SPC odustala od ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru i poručili da se radi o notornoj neistini i dezinformaciji.

Grupa građana, koja se protivi ustoličenju u Cetinju, probila je u subotu policijsku blokadu koja je bila na kružnom toku na ulazu u grad i blokirala magistralni put Podgorica–Cetinje.

Poručili su da će ostati na barikadama dok Srpska pravoslavna crkva ne odustane od namere da ustoličenje bude u Cetinjskom manastiru. Oni su prethodno uklonili deo zaštitne ograde ispred Dvora kralja Nikole.

U Podgorici je sinoć organizovan svečani doček za patrijarha srpskog Porfirija, na kojem se okupljenima obratio i mitropolit Joanikije. Poglavar SPC poručio je da je Crkva jedinstveni krov i prostor za sve.

Mitropolit je rekao da je u poslednje vreme narod, koji se objedinio da brani svoje svetinje, veru, čast, obraz i pamćenje, zablistao i izašao pred lice cele pravoslavne vaseljene kao narod odan svojoj veri i crkvi.

Premijer Zdravko Krivokapić, koji je prisustvovao dočeku u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, ocenio je da je doček bio "divan i dostojanstven".

S druge strane, predsednik Milo Đukanović, koji je juče bio na Cetinju, oglasio se ponovnim zahtevom za rešenje statusa SPC i dodao da ne veruje da će se u tom gradu dogoditi najavljeno ustoličenje.

Vreme priprema za ustoličenje mitropolita Joanikija obeležile su tenzije i prepucavanja na polju politike i protesti zbog mesta ustoličenja – Cetinjskog manastira.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво