Kuzmanović: Razumem što Tadić ne ide u Zagreb

Napretku u odnosima Beograda i Zagreba neće doprineti poziv Zagreba predstavnicima Kosova da prisustvuju inauguraciji novog predsednika Hrvatske Ive Josipovića, ocenio predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović ocenio je da poziv Zagreba predstavnicima Kosova da prisustvuju inauguraciji novog predsednika Hrvatske Ive Josipovića, neće doprineti napretku u odnosima Beograda i Zagreba.

"Naročito kada se imaju u vidu nedavna poseta predsednika Mesića Prištini i izjave koje je tamo davao. Zbog toga je sasvim razumljiva namera predsednika Tadića da ne dođe u Zagreb ukoliko dolazi predstavnik secesionističkog Kosova. Mi u RS to u potpunosti shvatamo", rekao je Kuzmanović za današnje banjalučke "Nezavisne novine".

Kuzmanović smatra da zaostrašavanje odnosa između Beograda i Zagreba nikome nije u interesu, i da to shvataju i Tadić i Josipović.

"U tom smislu treba da deluju i predstavnici BiH kada budu razmatrali odluku o prisustvu na inauguraciji. Mislim da se treba ponašati politički racionalno, vodeći računa da nepotrebno ne zaoštravamo odnose ni sa Srbijom ni sa Hrvatskom", rekao je predsednik RS.

Govoreći o eventualnom raspisivanju referenduma u RS o odluci visokog predstavnika da produži mandat stranim sudijama i tužiocima, Kuzmanović je poručio da bi on bio "samo odgovor i reakcija na pravno i političko nasilje koje godinama trpimo".

"Smatramo da je došlo vreme da to prestane. Nije referendum problem u RS i BiH, već činjenica da ovo nije istinski slobodna i demokratska zemlja, nego međunarodni protektorat, pa se referendumu kao demokratskoj formi uglavnom protive stranci", istakao je predsednik RS.

Kuzmanović smatra i da bi razgovore o ustavnim promenama u BiH trebalo odložiti posle izbora, zakazanih za oktobar, kako bi se u mirnijoj političkoj atmosferi postigao dogovor o promeni Ustava BiH.

Predsednik RS je poručio da se najavljeni sastanak političkih lidera iz BiH u Madridu, na kojem bi se razgovaralo o ustavnim reformama, ne može nazvati nastavkom "butmirskog procesa", jer je za RS taj proces završen.

Međutim, Kuzmanović smatra da bi predstavnici RS trebalo da odu na taj sastanak i iznesu svoje stavove, jer bi, u protivnom, mogli da budu optuženi za opstrukciju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво