Referendum o Dejtonu

Republika Srpska ne odustaje od referenduma o svojoj sudbini u Bosni i Hercegovini, a pitanje će glasiti - Da li podržavate Dejtonski sporazum i protivite se njegovom kršenju, rekao Milorad Dodik.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne odustaje od referenduma o sudbini RS u Bosni i Hercegovini. Dodik je najavio da će do kraja meseca biti donet zakon o referendumu i na bazi tog zakona biće određeno referendumsko pitanje i termin održavanja.

Pitanje će glasiti: "Da li podržavate Dejtonski sporazum i protivite se njegovom kršenju", rekao je Dodik za list "Danas" i naglasio da će se kroz tu "formulaciju eliminisati svaki mogući prigovor da je to antidejtonski akt".

Premijer Republike Srpske, međutim, kaže da eventualni referendum o otcepljenju RS od BiH u ovom trenutku nije na dnevnom redu.

"Videćemo kako se razvija situacija. Koliko je moguće da se ne održi, toliko je moguće i njegovo raspisivanje", rekao je u intervjuu premijer RS Milorad Dodik.

Kada je reč o stavu Srbije o održavanju referenduma u RS, Dodik kaže da drugačiji stav Srbije nisu mogli ni da očekuju, jer je Srbija garant Dejtonskog sporazuma.

"Uostalom, kako bi Srbija mogla da kaže - ne može Kosovo iz Srbije, a može Srpska iz BiH", navodi Dodik.

Dejtonski sporazum se ne može primenjivati kao duh, već kao slovo, i sve koji su za primenu tog slova mi doživljavamo kao saveznike.

"Mi ne smatramo da je Dejton genetska greška i zato branimo taj ugovor", ocenio je Dodik i dodao da se međunarodna zajednica potrudila proteklih godina da eliminiše Srbiju i Hrvatsku iz Dejtonskog procesa.

Uznemirujuće izjave Mesića

Milorad Dodik je rekao da su najnovije izjave odlazećeg predsednika Hrvatske uznemirujuće, jer predstavljaju konkretnu pretnju čoveka koji je, kako kaže, političku karijeru počeo ratom i sada bi ratom da je završi.

"Opšte je poznato da je ovakvim rečnikom mržnje Mesić pravio atmosferu za masovne zločine nad Srbima i njihovo proterivanje iz Hrvatske. Takve izjave, koje ponovo oživljavaju netrpeljivost, ne doprinose dobrosusedskim odnosima i stabilizaciji u regionu, naročito što se čuju prvi put nakon Dejtonskog sporazuma".

Kda je reč o novom predsedniku Hrvatske Ivu Josipoviću, Dodik kaže da ga raduju njegove izjave da podržava legalnost organizacije BiH na bazi Dejtonskog sporazuma i da je to daleko više nego što se do sada čulo iz Hrvatske i da otvara mogućnost dijaloga svake vrste.

"Dobro je takođe što on, iako je autor tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, uveliko razmišlja o obostranom povlačenju tih tužbi", smatra Dodik.

Govoreći o najavi usvojanja rezolucije o Srebrenici, premijer Republike Srpske je rekao da ga niko o tome nije konsultovao jer je to "stvar političkog života u Srbiji, ali da svi događaji u ratu ne bi smeli da se svedu samo na jedan događaj".

"Niko ne spori da je Srebrenica jedan od najmasovnijih zločina. Sud u Hagu rekao je da se radi o jednom ograničenom genocidu i na bazi toga se i Srpska odredila prema tome. Sporna je činjenica da se za budućnost ostavlja samo jedan datum koji nesumnjivo asocira samo na žrtve iz Srebrenice, a isključuje mogućnost obeležavanja stradanja žrtava drugih nacionalnosti širom BiH", poručio je Dodik.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво