Svi protiv Mesića

Političari iz BiH i regiona oštro kritikuju izjavu odlazećeg hrvatskog predsednika Mesića da bi u slučaju referenduma o otcepljenju RS poslao vojsku na bosansku Posavinu. Poruke van svakog razuma, poručio lider HDZ-a u BiH. Mesić osoba bez ikakve političke i moralne težine, ocenio srpski ministar Jeremić.

Većina političkih lidera u Republici Srpskoj, BiH i regionu najoštrije su osudili izjavu odlazećeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića da bi u slučaju referenduma o otcpeljenju RS od BiH poslao vojsku na bosansku Posavinu, prenose banjalučke "Nezavisne novine".

Hrvatski predsednik Ivo Josipović je naveo da slanje Hrvatske vojske u susednu zemlju nije opcija. Kako je rekao, Mesić je "ponekad ležerniji u izražavanju jer je to njegov stil". "Takve izjave ne želim komentarisati", rekao je Josipović. 

Iz Kabineta člana Predsedništva BiH iz RS Nebojše Radmanovića saopšteno je da je Mesić za poslednjih 10 godina dao nebrojeno provokativnih izjava kojima se direktno mešao u unutrašnje odnose BiH, i to uglavnom na račun RS.

"Malo mu je što je regularna hrvatska vojska u proteklom ratu okupirala deo BiH, ubijajući Srbe u Mrkonjić Gradu i drugim mestima RS, uništila njihovu imovinu, već sada fantazira o navodnim otcepljenjima i novim ratnim sukobima", navodi Radmanović.

Nebojša Radmanović je dodao da novoizabrani predsednik Hrvatske najavljuje novi, smireniji pristup u odnosima Hrvatske i BiH, daleko od konfliktnih i zapaljivih izjava svog prethodnika.

Radikalno-ekstremne izjave

Iz kabineta premijera RS Milorada Dodika juče je saopšteno da "ove radikalno-ekstremne izjave za koje se mislilo da se nikada neće čuti u našem regionu, predstavljaju klasični ratnohuškački zov i dramatične su, jer je Mesić još aktuelni predsednik i vrhovni komandant Hrvatske vojske koja je članica NATO".

"Očekujemo od svih političara u regionu, predstavnika međunarodne zajednice, čelnika NATO i svih miroljubivih ljudi u Hrvatskoj i šire, da osude ratne pretnje lažnog mirotvorca Stjepana Mesića, upućene RS", navodi se u saopštenju.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ocenio je da je "Mesić jedan od najvećih nacionalista koji je bio u hrvatskoj politici i koji svoje komplekse pokušava lečiti na RS".

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić je izjavio da "takva Mesićeva politička priroda datira još od devedesetih godina, te da je u svoje vreme otvoreno objavljivao da planira napad na RS, bez obzira na povod".

"Ta izjava upozorava sve u RS na mogući razvoj događaja i dovodi u pitanje članstvo BiH u NATO", pojasnio je Bosić.

HDZ BiH: Poruke van svakog razuma

Funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac naveo je da ta stranka smatra da ne postoje uslovi za održavanje bilo kakvog referenduma u RS.

"Ne bih pogrešno tumačio, niti spekulisao u vezi s Mesićevom izjavom, ali mislim da nema potrebe da šalje vojsku jer već ima ko je za vojsku zadužen", rekao je Genjac.

Delegat hrvatskog naroda u Parlamentu BiH i član Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Ivo Miro Jović rekao je da je ova Mesićeva izjava zloupotreba položaja na kojem se nalazi, te da je on za svog mandata trebalo da napravi ogromne korake ka pomirenju i suživotu, a ne, kako je rekao, "slati poruke koje su van svakog razuma".

Predsednik Helsinškog komiteta RS Branko Todorović rekao je da je u takvu izjavu teško poverovati.

"Ja ne mogu i neću da verujem da je čak ni predsednik Mesić mogao da kaže takvu glupost", rekao je Todorović, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

U NATO štabu BiH su kazali da nije prikladno da NATO komentariše izjave hrvatskog predsednika, te da ova organizacija nije uključena u domaće političke kontroverze.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво