Špirić protiv referenduma

Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić izjasnio se protiv referenduma o nezavisnosti Republike Srpske jer nema podršku izvan srpskog entiteta. Špirić kritikovao bošnjačke političare zbog odnosa prema RS.

Nakon niza rekacija koje je izazvala najava mogućeg referenduma u Republici Srpskoj, o tome se izjasnio i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić.

Špirić je rekao da je protiv održavanja refereneduma o nezavisnosti Republike Srpske jer on nema podršku izvan srpskog entiteta.

"RS bi mogla funkcionisati kao motor BiH. Zašto RS ne bi mogla biti nešto kao Bavarska u Nemačkoj. Ali ako nema puta u Evropsku uniju za BiH onda se razvijaju druge alternative. Na primer, verski paralelizam ili radikalizam, odnosno pokušaj stvaranja islamske države", istakao je Špirić.

"Milorad Dodik želi da ubrza put u EU i onda postavlja logično pitanja. Ako su Bošnjaci pasivni, možda im se i ne žuri da pristupe EU", rekao je Špirić u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

Upitan da li podržava referendum o otcepljenju od BiH, Špirić je naveo da je potrebno baviti se pitanjima EU, a ne temama kako što je referendum.

"I uopšte šta bi značio referendum ako ga niko ne bi podržao", upitao je.

Prema njegovim rečima, iako bi građani RS podržali takav referendum, za takvo rešenje bi bila potrebna podrška saveznika izvan RS.

"Kad god Dodik to pominje, to čini zato što neko drugi negira postojanje RS. Ako se želi očuvati integritet BiH onda se mora ojačati odgovornost među bošnjačkim liderima", smatra Špirić.

Kako je naveo, bošnjačka politička elita mora razumeti da je RS deo Bosne. "Neodgovorno ponašanje bošnjačke političke elite mogla bi stvoriti jednu vrstu nezavisnosti za RS".

Više odgovornosti za centralnu vladu

Špirić je rekao da centralna vlada mora preuzeti više odgovornosti, a da RS želi da bude pitana kada se radi o budućnosti.

"Verujem da bi to bilo bolje nego da se nešto čini u pravcu nezavisnosti. Međutim, nije dobro ako svaka ideja koja dolazi iz Banjaluke u Sarajevu biva uvek shvatana kao nešto loše ili pretnja. Nemam razloga da branim Dodika, ali on je jedini koji ima tako dobre izborne rezultate. Želeo bih da Bošnjaci imaju sličan legitimitet", naveo je Špirić.
Špirić je rekao da je mislio da međunarodna zajednica želi da pomogne Bosni nakon što ispuni sve preduslove za viznu liberalizaciju, dodajući da nije fer liberalizaciju vezati za butmirski proces.

"Bilo bi produktivnije da se najpre koncentrisalo na viznu liberalizaciju, pa potom na zatvaranje kancelarije visokog predstvanika međunarodne zajednice i tek onda početi ustavnu reformu. Butmir nije usledio u pravo vreme", naglasio je.

Špirić je ukazao da je BiH poslednja dobila mapu puta za viznu liberalizaciju i da je u pojedinim oblastima učinila više i postigla bolje rezultate nego neki susedi koji su pozitivno ocenjeni.

"Molim Brisel da ubrza proces. Ako BiH ne bude predugo išla u pravcu EU onda će se tražiti alternative koje nisu u interesu zemlje", upozorio je.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се