Читај ми!

SNV pruža podršku ruralnom razvoju i opstanku Srba u kninskom kraju

Nekada je u kninskom kraju bilo teško naći parče neobrađene zemlje. Danas, 26 godina nakon rata mnoga područja na kojima su u Hrvatskoj živeli Srbi gotovo su potpuno bez stanovništva. Ipak, postoje inicijative koje mogu pomoći revitalizaciji tih krajeva. Srpsko narodno vijeće, nedavno je u kninskom kraju okupilo male proizvođače i započelo pilot projekt umrežavanja malih OPG-ova (porodičnih-poljoprivrednih gazdinstava) kako bi se podstakao ruralni razvoj i opstanak Srba na tom području.

Poljoprivrednici su okupljeni na inicijativu zadruge "Korak" koja sprovodi projekt na području zaleđa Šibensko-kninske županije i zadužena je za direktno sprovođenje pilot programa, dok Centar za razvoj i investicije SNV-a pruža podršku i nadgleda realizaciju programa.

Cilj projekta je, izlazak na tržište i to pod novim brendom "Krka delikatese". Projekt je, osim SNV-a podržala i opština Kistanje.

Nekada je ljudima potreban podsticaj kako bi realizovali svoje snove. Centar za razvoj i investicije Srpskog narodnog vijeća pomaže da se ti snovi ostvare. Umrežavanje malih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u okolini Knina jedan je od projekata koji bi trebao "vezati" mlade za rodni kraj.

Tibetanske godži bobice na srpski način 

U ovom plodnom, ali vodom siromašnom kraju porodica Vojinović proizvodi tibetanske godži bobice.

"Godži je na ovom području izuzetno dobar. Što se više bere, godži sve više raste i rađa. Počeli smo sa branjem krajem juna i davaće plodova sve do prvog mraza", navodi Mirko Vojinović iz Đevrske.

Ove godine Vojinovići zasadili su samo četvrtinu parcele jer su ranije teško plasirali svoje proizvode na tržište, a berba i obrada su skupi procesi.

"Mi smo jedno vreme plaćali berače 20 kuna po kilogramu ubranih bobica. Znači, ako uberemo tonu mi moramo platiti 20.000 kuna. Na to ide PDV, zatim ostali troškovi koji se nagomilavaju, a koje teško možemo da pokrijemo", objašnjava Vojinović problema sa kojima se suočava i zbog kojih se odlučio da zasadi samo deo zemljišta i prodaje godži bobice na malo.

"Ranije smo davali godži bobice trgovinama zdrave hrane, ali vrlo mala količina se može prodati, vrlo teško naplaćujemo proizvod i kad se odbiju PDV i ostali troškovi koji idu na nas, to nam se nikako ne isplati", objašnjava Vojinović.

EKO bašta usred Đevrske

SNV projekat pomogao je Gojku Ardaliću iz Đevrske da se po prvi put odluči za poljoprivrednu proizvodnju zasadio je paradajzi paprike.

"Prva mi je godina, učim u hodu, osnovne stvari sam savladao. Mislim da je do sada sve u redu, da dobro napreduje, a nadam se da će sledeće godine biti i bolje", navodi Ardalić.

Što se tiče plasiranja proizvoda na tržište, kaže Gojko, nadam se da će tu sve biti u redu. Domaća je proizvodnja, skoro pa EKO. Nisam ih tretirao nikakvim pesticidima, mislim da će ići jer su proizvodi super zdravi.

U Đevrskama se na poljoprivrednu avanturu odlučio i Marinko Ležaić koji obrađuje zemlju koju mu je ustupio rođak.

"Zasadio sam papriku i paaradajz. Sadnice su dobre, vidi se na njima da su zdrave, imam dosta cveta, valjda će biti i ploda. Sve u svemu sam zadovoljan kako sve teče, samo treba izdržati do kraja.", navodi Ležaić.

Za razliku od Gojka Ardalića, Marinko nema problem sa vodom, ima svoj bunar iz kog vrši navodnjaavanje.

Projekat podrške za opstanak Srba u kninskom kraju 

Srpsko narodno vijeće ovim projektom pomoglo je šest porodičnih-poljoprivrednih gazdinstava.

"Cilj je da se podstakne razvoj ovog kraja, da im se pomogne, da ne odu sa ovog područja. Da se kroz sredstva koja su dobili za sadnice i za opremu za navodnjavanje, ostanu na svojim ognjištima, bore se i razviju jednu novu marku, jedan novi brend 'Krka delikates' koji će biti prekretnica što za njih, što za ljude na ovom prostoru'", navodi Mila Tatović Ramljak iz Centra za Razvoj i investicije SNV-a. 

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи