Читај ми!

Novi sastanak parlamentarne većine u Crnoj Gori, "rat" saopštenjima DF-a i demokrata

Treći sastanak predstavnika parlamentarne većine, na kojem se razgovaralo o predlozima za rešenje aktuelne krize vlasti, održan je u Skupštini Crne Gore. Iz Demokratskog fronta su saopštili da na današnjem sastanku nije došlo do dogovora o razrešenju parlamentarne i krize u Vladi "zbog isključivosti Zdravka Krivokapića i Alekse Bečića". Demokratska Crna Gora saopštava da je "jedina želja Andrije Mandića obaranje aktuelne Vlade i vlasti".

Demokratski front saopštava da ostaju pri nepromenjenom stavu da je izbor nove vlade i novog premijera model za razrešenje aktuelne krize.

"Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić ostavši u ubjedljivoj manjini, grčevito braneći svoje fotelje i lične interese, i ne prihvatajući pravila demokratije i ponuđeni kompromis, preuzimaju odgovornost za sve što će se u budućnosti dalje dešavati", saopštili su iz DF-a.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kaže da u budućnosti ne vidi dogovor.

Istakao je da su na sastanku konstatovali razlike, navodeći da "postoje dvije mogućnosti koje nisu približili", a to su izbor nove Vlade i rekonstrukcija postojeće.

Marko Milačić iz Prave Crne Gore rekao je da nakon tri sastanka nisu čuli kako bi izgledala rekonstrukcija vlade.

"Bilo bi konstruktivno da uđemo u dijalog i sa vladom... jer smo danas čuli da premijer nema ništa protiv toga. Potrebna nam je zrela politika, u fazi izbora u tužilaštvu ne smijemo da se igramo voljom naroda", navodi Milačić.

Miloš Konatar iz pokreta URA je kazao da je koalicija Crno na bijelo protiv rušenja vlade.

"Ko smatra da treba uskratiti povjerenje vladi, to može učiniti u Skupštini, ali mi nećemo biti partneri u tome", navodi Konatar.

Iz Demokratske Crne Gore saopštavaju da je jedina želja Andrije Mandića obaranje aktuelne Vlade i vlasti, te destabilizacija političkih prilika.

Zato je, kako su kazali, i danas odbio kompromisno rešenje između dve krajnosti - njega i Vlade, koje je nudilo više učesnika na sastanku, a to je da se u dogovoru sa Vladom radi na rekonstrukciji i jačanju postojeće 42. Vlade Crne Gore.

Na današnji sastanak su došli Andrija Mandić (NOVA), Milan Knežević (DNP), Branko Radulović (PZP), Vladimir Joković (SNP), Aleksa Bečić i Boris Bogdanović (Demokrate), Miloš Konatar i Zoran Mikić (URA), Goran Danilović (UCG), Miodrag Lekić (Demos), Maksim Vučinić (Radnička partija), Marko Milačić (Prava Crna Gora) i Zoran Miljanić (CIVIS).

Predstavnici parlamentarne većine je trebalo da se izjašnjavaju o predloženim opcijama za izlazak iz krize - rekonstrukciji Vlade koju zagovaraju Demokrate ili izboru nove Vlade s novim premijerom, za šta se zalaže Demokratski front i deo koalicije "Za budućnost Crne Gore".

Prvo okupljanje predstavnika većine održano je 24. juna, a čelnici Demokratskog fronta odbili su tada mogućnost rekonstrukcije Vlade na čijem bi čelu ostao premijer Zdravko Krivokapić, poručivši da u slučaju da ne bude saglasnosti o novom kabinetu, najkasnije do kraja godine treba organizovati vanredne parlamentrane izbore.

Na drugom sastanku, koji je održan 6. jula, nije bilo nikakvog pomaka u rešavanju krize.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво