Читај ми!

Služen parastos Srbima iz Podrinja ubijenim tokom rata u BiH

Parastos za 3.267 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja, među kojima je i 69 poginulih, kao i 22 zarobljena, pa usmrćena na Petrovdan 1992. godine u bratunačkim i srebreničkim selima, služen je na groblju u Bratuncu.

Parastos na bratunačkom groblju služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

"Dimitrijević Aleksandar, četiri godine star, brat Radislav 12 godina. Ubjeni su snajperom. Vladimir Gajić, četiri godine, ubijen je gelerom od granate dok se igrao u svom stanu u Bratuncu. Biljana Nikolić imala je sedam godina, a Zorica Božić 12. Slobodan Stojanović imao je samo 12 godina kada ga je zaklala Elfeta Veselji - žena monstrum, kada se vratio po svog psa", navodi predsendica Organizacije poginulih i nestalih Radojka Filipović. 

Muslimanske jedinice iz Srebrenice na Petrovdan su napale srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone, ubile 69 i zarobile 22 vojnika i civila, pljačkajući i paleći srpsku imovinu.

"Selo Kravice je opljačkano, zapaljeno je 686 srpskih kuća, oko hiljadu stanovnika ostalo je bez domova. Tog dana bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dete", podseća načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić. 

Najmlađa žrtva imala je samo četiri, a najstarija 93 godine. Svaka kuća na ovom području izgubila je člana porodice. Od 22 zarobljena srpska borca - deset se još vode kao nestali.

Za brojne masovne zločine nad Srbima, koje su muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića počinile od 1992. do 1995. godine još niko nije odgovarao.

"Oni koji nam tako širokogrudo nude pomirenje, da zaboravimo, da oprostimo, gde su danas ovde sa nama. Nemam ništa protiv ni kao čovek ni kao borac što će sutra biti u Potočarima kod Srebrenice. Imaju na to pravo, a gde vam je obraz da ne dođete danas u Bartunac i da se poklonite srpskim žrtvama", rekao je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. 

Odbornici srpske nacionalnosti u Skupštini opštine Srebrenica minutom ćutanja odali su počast svim nevino stradalim Srebreničanima u proteklom ratu. Bošnjački odbornici bojkotovali su sednicu.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво