Читај ми!

Gledali smo meč Đoković - Cicipas među Grcima

Grci su bez mnogo emocija ispratili finale Rolan Garosa. Za meč nije vladalo veliko interesovanje, jer tenis nije mnogo popularan sport u toj zemlji, iako je Stefanos Cicipas među najboljim igračima u svetu.

Patra, Peloponez, nedelja 13. jun.

Za Grke uobičajen vikend. Ne oseća se naročito uzbuđenje, iako njihov zemljak ulazi u istoriju kao prvi Grk koji igra jedno grend slem finale.

U glavnoj pešačkoj zoni u centru grada, ulici Riga Fereu (Rige od Fere), koja je pandan beogradskoj Knez Mihajlovoj, kafići i restorani obično su prepuni. Patra je poznat univerzitetski centar i ulice i trgovi najčešće vrve od mladog sveta, koji je sada, čini se, nakon popuštanja mera protiv korone, još više željan izlazaka i druženja. Međutim, ne baš i u vreme popodnevne sijeste, koja je za većinu Grka svetinja.

Utisak je da za finalni meč turnira u Rolan Garosu, na glavnoj gradskoj štrafti ovde u Patri, uopšte ne vlada veliko interesovanje. Iako ova vest jeste naslovna na stranicama grčkih medija, tenis u Grčkoj nema veliku popularnost i tome se ne pridaje naročita pažnja. Ipak, interesovanje donekle raste, uporedo sa uspesima Stefanosa Cicipasa, ali i Marije Sakari, koja je načinila takođe ogroman uspeh plasiravši se u polufinale turnira u Parizu.

Tražili smo mesto gde ćemo gledati meč u pravoj grčkoj atmosferi, sa što više ljudi. I nismo mogli ni da pretpostavimo koliko će taj zadatak biti težak. 

U obližnjem Riju, mnoštvo kafića uz plažu, ali posetioci, apsolutno nezainteresovani za sportski program, ispijaju svoje piće i gledaju u more. U hotelu Rio Plaza nekoliko srpskih turista gleda meč sa velikog ekrana kraj recepcije.

U manjem kafeu dalje od obale konačno nailazimo na grupu grčkih mladića koja je s pažnjom pratila meč. Pitali smo ih za prognoze. Uglavnom su bili podeljeni, svesni da je Novak favorit, ali i optimistični da bi njihov zemljak mogao da napravi čudo. U svakom slučaju, bez velikih emocija, većinom su očekivali okršaj u pet setova, ko god da pobedi.

Kako se meč zahuktavao, a Cicipas osvojio prvi, pa potom i drugi set, uzbuđenje je raslo i nada se budila. Gledaoci su propratili uzvikom svaki poen svog sunarodnika.

Ali, euforija je splasnula već kada je Novak osvojio treći set, a četvrti je bio pravi hladan tuš. 

Odlučili smo da se vratimo do centra grada i proverimo kakva je tamo atmosfera. Na Olginom trgu uspeli smo da pronađemo kafić gde se gleda teniski okršaj, ali je i tu interesovanje splasnulo kada je Novak izjednačio. Ono malo ljudi što je gledalo meč polako se razilazilo. 

Za jednim stolom ostala je grupica od tri devojke i jednog mladića koja je bučno navijala do kraja i jedina ispoljavala emocije. U samoj završnici još poneko bi se u prolazu zadržao pored ekrana da odgleda meč poen.  Ali, ostali su razočarani.

Za razliku od nas, kojima kao da su Novakovi mečevi pitanje života ili smrti, Grci se nisu mnogo uzbudili zbog Cicipasovog poraza. Nastavili su da sede, ispijajući svoj frape, zagledani u more.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво