Vlada RS upoznata sa izveštajem Nezavisne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji

Na posebnoj sednici, Vlada Repubike Srpske upoznata je sa Izveštajem Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992 do 1995. godine. Predsednik komisije, koju je činilo deset međunarodnih stručnjaka, izraelski istoričar profesor Gideon Grajf poručio je da je izveštaj usmeren ka pomirenju i istini, kao i da je Komisija radila potpuno nezavisno.

Gideon Grajf je rekao da su jedini cilj bila pravda i istina zasnovane na činjenicama.

"Sto odsto smo bili nezavisni, slobodni i nismo trpeli pritiske ni od jedne vlade, ni od jedne osobe i radili smo najbolje što smo mogli da bismo došli do istine zasnovane na činjenicama. Kao što znate, istorija nije zbirka legendi, već nauka i tako smo je i koristili uz samo činjenice pred našim očima", naveo je Grajf.

Predsednica RS Željka Cvijanović izjavila je da su taj izveštaj imali pre 20 godina verovatno bi odnosi Srba i Bošnjaka bi danas bili daleko bolji, a "onda bismo i mi svi zajedno živeli u državi koja bi bila mnogo srećnija u odnosu na ovo stanje u kome se sada nalazimo u BiH i okolnosti u kojima živimo".

"U ovom izveštaju puno je činjenica, neke govore kako su novinari plaćeni da vode savremeno ratovanje opredeljeni i pre rata da se Srbi kvalifikuju kao negativci pisali izveštaje u toplim kancelarijama u Londonu, negde u Vašingtonu, bio im je osnovni zadatak da se prilagode opštoj percepciji i takozvanoj njihovoj istini", kazao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво