Bosanski političari promašili temu

Najvažnije za BiH je da ima funkcionalne institucije, pa su rasprave o tome hoće li imati četiri teritorijalne jedinice nepotrebno skretanje pažnje s pitanja koja se moraju brzo rešiti, izjavio je zamenik Visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan. Istakao da dogovor o ustavnim amandmanima za "Brčko distrikt" otvara vrata ukidanju funkcije međunarodnog supervizora.

Vršilac dužnosti visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan smatra da je uvođenje u razgovore trojice stranačkih lidera u Banjaluci ideje o četiri teritorijalne jedinice nesretno skretanje od onoga što su do tada radili.

"Pretpostavljam da sada sva trojica žale zbog toga. Ne samo što se ne mogu dogovoriti šta te četiri jedinice znače", naglasio je Gregorijan.

Prema njegovom mišljenju, ima mnogo više osnovnih ustavnih pitanja kojima se treba baviti pre nego što se dođe do toga, pretpostavljajući da je uopšte neophodno govoriti o tome.

Gregorijan je zabrinut radom Saveta ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

"Već smo rekli da je njihov rad nedovoljan. Osim što su potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nisu postigli nikakav napredak, a stvari i nazaduju. Reforme izmiču, Parlamentarna skupština ih ne usvaja. Jasno je da im treba neki podsticaj da rade više, a naredna prilika za to je u oktobru 2010. godine", rekao je Gregorijan za "Dnevni avaz".

"Najvažnije za BiH je da ima funkcionalne institucije i da napreduje. Postoji širok konsenzus šta bi se tu moglo uraditi, recimo povećati Parlament BiH, jer ima veliki broj zakona, ojačati državne institucije, Veće ministara i Predsedništvo BiH, te osigurati da su potrebne ovlasti date institucijama. Prva stvar je rešiti koje ovlasti moraju biti na državnom nivou, koje se mogu podeliti s nižim nivoima i koje su samo za lokalni nivo. To su temelji, a posle regije, entiteti", ističe Gregorijan.

Prema njegovim rečima, dogovor o ustavnim amandmanima za Brčko distrikt predstavlja važan korak za BiH i otvara vrata ukidanju funkcije međunarodnog supervizora.

"On ima podršku SAD, Stejt departmenta, Ambasade SAD i svih vladajućih i opozicionih stranaka, izuzev jedne", naglasio je Gregorijan.

Sukob sa Dodikom

"Odavno, još od 1998. godine, imao sam konstruktivne i dobre odnose s Dodikom. Skretanje od tih odnosa došlo je s njegove strane. On je meni prepisao stvari ili su mu ljudi rekli da mi pripiše stvari koje nisu tačne. Kao prvom zameniku čelnika OHR-a, u opisu posla mi je vladavina prava i pravosuđe, kojem smo pomogli da se reformira. Ne znam zašto su izneli te optužbe, ali nisu profitirali od toga. To je nanelo popriličnu štetu njihovoj reputaciji", rekao je Gregorijan.

"Možda su to shvatili i prihvatili da to nema nikakvog efekta na mene, jer ja sam tu i neću otiću dok se posao ne završi. Posljednjih sedmica primeti se više poslovnog pristupa kakav bi trebao biti", dodao je  Gregorijan.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи