Читај ми!

Crnogorsko ministarstvo: Zabrinjava retorika iz Srbije protiv premijera i Vlade

U proteklih šest meseci Vlada Crne Gore i premijer Zdravko Krivokapić nisu učinili nijedan potez koji bi opravdao negativan pristup i retoriku Srbije koja je, u najmanju ruku, nediplomatska, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore. Ističu da je tokom svih susreta i sastanaka preneta želja za unapređenjem odnosa sa Srbijom.

Kako se navodi u saopštenju crnogorskog ministarstva, Crna Gora je za jedno od ključnih utemeljenja svoje spoljne politike opredelila dobrosusedsku i regionalnu saradnju.

"To je, imajući u vidu veličinu naše države, kao i geografski prostor, nacionalni interes svih njenih građana koji prevazilazi okvir mandata bilo koje Vlade i predstavlja dugotrajan cilj kojem sve političke partije i akteri treba da teže. Nakon uspostavljanja nove Vlade, kao jedan od naših prioriteta definisali smo potrebu za poboljšanjem odnosa sa svim susjedima, posebno sa Srbijom – o čemu govori iskrena želja premijera Krivokapića da što skorije ugosti premijerku Anu Brnabić, poziv u prvoj nedjelji mandata ministra Radulovića upućen ministru Selakoviću, kao i brojne posjete naših ministara Republici Srbiji", navodi se u saopštenju.

Iz crnogorskog ministarstva dodaju da je nemoguće zatvarati oči pred zabrinjavajućom retorikom i medijskim navodima koji, kako navode, su od samog početka usmereni protiv premijera Krivokapića i Vlade Crne Gore.

"U tome je učestvovao sami državni vrh Srbije, koristeći neprimjeren rječnik poput 'mlakonja', ministri u njihovoj Vladi, kao i nižerazredni funkcioneri SNS, koji se na dnevnoj osnovi služe terminologijom koja apsolutno ne priliči duhu dobrosusjedstva", navode iz ministarstva.

Ističu da je Zdravko Krivokapić ne samo premijer jedne nezavisne države, već i ugledni univerzitetski profesor.

"Nepoštovanje njegovog društvenog statusa i gotovo nepristojna komunikacija, više govori o svojstvima ljudi koji ga napadaju, a da ne govorimo što predstavlja uplitanje u unutrašnja pitanja druge države – Crne Gore, članice UN, NATO-a, koja je najdalje odmakla u pregovorima sa EU", ističu iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

"Smatramo nedopustivim da bilo ko, pa ni Srbija, ima paternalistički odnos prema državi Crnoj Gori, njenom premijeru i Vladi. Tim prije što u proteklih šest mjeseci, ni ova Vlada, ni ovaj premijer nisu učinili nijedan potez koji bi opravdao ovakav pristup i retoriku koja je u, najmanju ruku, nediplomatska. Naprotiv, od samog početka mandata ove Vlade, tokom svih susreta i sastanaka prenijeta je želja za unapređenjem odnosa sa Srbijom", piše u saopštenju.

Dodaju da je Crna Gora država svih njenih građana, bez obzira kako se nacionalno osećali – ona pripada svima.

"Svi građani su jednako konstitutivni, jer je svaki od njih, tokom istorije, neko mačem, neko znanjem, neko radom – neizostavno i neizbirisivo utkao dio sebe u Crnu Goru. Našu Crnu Goru. Stoga prava i jedina adresa za prevazilaženje eventualnih problema i ostvarivanje punih prava svih građana je Vlada Crne Gore i država Crna Gora. Nemamo luksuz da se odreknemo jednog jedinog čovjeka. Naprotiv, želimo socijalnu inkluziju svih građana. Stoga je bilo kakvo 'prisvajanje' 30 odsto naših građana neprimjereno i moglo bi se protumačiti kao miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene države", naglašavaju iz crnogorskog ministarstva.

Ističu zahvalnost građanima Srbije na donaciji vakcina, kao države koja je prva pritekla u pomoć Crnoj Gori.

"Tokom istorije, Crna Gora je to isto činila za Srbiju. To je nešto što prijatelji rade, čak i kada postoje različite percepcije o pojedinim pitanjima. Crna Gora je spremna, sa velikim zadovoljstvom, da pomogne Srbiji u svim onim oblastima u kojima predvodi regionalne procese – poput EU integracije, saradnje sa NATO u skladu s ambicijama Srbije, kao i svim drugim gdje možemo naučiti jedni od drugih. Jedino na taj način možemo imati ravnopravan i iskren odnos, u kom nema i ne može biti 'starijeg'. Međusobno poštovanje suverenosti i nezavisnosti, institucija i zvaničnika je jedini odnos na kom je moguće obnavljati i dalje graditi naše odnose, u duhu dobrosusjedstva, prijateljstva i istorijskih veza naše dvije države", zaključuje se u saopštenju. 

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво