Albanci bez viza u Hrvatsku

Hrvatski premijer Ivo Sanader najavio je u Zagrebu nakon sastanka sa albanskim premijerom Saljijem Berišom da će njegova zemlja ukinuti vize za albanske državljane. Otvoreni razgovori o zajedničkoj izgradnji nuklearke u Albaniji.

Posle sastanka sa premijerom Albanije Saljijem Berišom, koji je u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, hrvatski premijer Ivo Sanader najavio je ukidanje viza za albanske državljane.

"U ovom trenutku ne mogu reći kada će to biti, ali sigurno ove godine", rekao je Sanader.

Beriša, koji je na čelu albanske delegacije, istakao je da su za buduću saradnju izuzetno važni sporazumi koje su predstavnici vlada Albanije i Hrvatske potpisali u utorak.

Potpisani su Dodatni protokol o izmenama i dopunama Ugovora o poticanju i zaštiti ulaganja, Sporazum o izmenama i dopunama Sporazuma o privrednim bilateralnim odnosima, Ugovor o obavljanju delatnosti članova porodice i člana diplomatske misije ili konzularnog ureda i Protokol između MUP-a Hrvatske i MUP-a Albanije o sprovođenju Sporazuma između dve vlade o predaji i prihvatanju ilegalnih imigranata.

Premijeri Albanije i Hrvatske tokom razgovora posebnu pažnju posvetili su energetici i to vrlo konkretnoj saradnji na projektu trans-jadranskog plinovoda (TAP), koji bi išao od Irana i kaspijskog regiona preko Albanije i Jadrana do Italije.

Hrvatska bi se, prema sadašnjim planovima, u Albaniji priključila na taj pravac, a premijer Beriša je potvrdio da se sa Sanaderom složio da dve zemlje zajedno nastupaju i zajednički lobiraju za projekat.

"Projekat gasovoda jedan je od najefikasnijih i najvažnijih za region, uzimajući u obzir sve druge gasovode koji dolaze s područja Kaspijskog mora", rekao je albanski premijer.

Proces ratifikacije Protokola o članstvu u NATO-u priveden je kraju i Beriša i Sanader očekuju da će biti završen najdalje u roku od mesec dana kako bi Hrvatska i Albanija bile primljene u članstvo na samitu u aprilu.

"Hrvatska u potpunosti podržava evropske težnje Albanije i pomoći će joj na njenom putu prema Europskoj uniji", naglasio je Sanader i najavio da će glavni hrvatski pregovarač za EU Vladimir Drobnjak uskoro posetiti Albaniju kako bi albanskim kolegama preneo hrvatska iskustva.

Beriša se sastao i sa predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem. Predsjednik Mesić i njegov gost istakli su da će dobru saradnju dve države uskoro potvrditi i skorašnji zajednički ulazak u NATO.

Izgradnja nuklearne elektrane u Albaniji

Sanader i Beriša dotakli su i temu izgradnje nuklearne elektrane u Albaniji, što bi bio zajednički projekat Hrvatske, Albanije, BiH i Crne Gore.

"Mi smo veoma zainteresovani, a pozvaćemo BiH i Crnu Goru na razgovore o mogućoj nuklearnoj elektrani koja bi se gradila u Albaniji", potvrdio je Sanader.

Hrvatski premijer je takođe potvrdio da sve više jakih hvatskih preduzeća ulaže u Albaniju, poput firmi "Končar", "Dalekovod", "IGH" i "Konstruktor".

Albanski premijer će tokom poslepodneva hrvatskim privrednicima predstaviti mogućnosti širenja privredne saradnje i mogućnosti ulaganja hrvatskih preduzeća u Albaniji.

Predsednik Hrvatskog sabora Luka Bebić takođe je primio predsednika Veća ministara Republike Albanije Saljija Berišu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара