Sud pravde o sporu Makedonija-Grčka

Međunarodni sud pravde u Hagu nadležan je za makedonsku tužbu protiv Grčke, prenose skopski mediji, pozivajući se na inicijalne zaključke haških eksperata. Makedonija spremna da traži rešenje spora oko svog naziva, ali ne pod "diktatom Grčke", izjavio predsednik Makedonije Branko Crvenkovski.

Međunarodni sud pravde u Hagu nadležan je za makedonsku tužbu protiv Grčke, prenose skopski mediji, pozivajući se na inicijalne zaključke haških eksperata koji su neformalno već dali signal grčkoj diplomatiji da se sud ne može proglasiti nenadležnim

Formalna nadležnost Haškog suda trebala bi biti objavljena u aprilu, a najverovatnije će već ovog meseca početi verbalna rasprava između Grčke i Makedonije pred Međunarodnim sudom pravde.

Skoplje je pokrenulo spor zbog toga što je Grčka prekršila privremeni sporazum između dve zemlje blokirajući prijem Makedonije u NATO na samitu Alijanse u Bukureštu, početkom aprila 2008. godine.

Spor traje zbog toga što Grčka ne prihvata da Makedonija bude međunarodno priznata pod svojim ustavnim imenom Republika Makedonija.

Rešenje spora sa Grčkom zavisi od Atine

Presednik Makedonije Branko Crvenkovski je izjavio u Sofiji da je Makedonija spremna da traži rešenje spora oko svog naziva, ali ne pod "diktatom Grčke".

"Spor oko naziva je postao osnovna smetnja za ulazak Makedonije u NATO i Evropsku Uniju. Ukoliko Makedonija želi da postane članica evro-struktura, logično je da treba postići kompromis s Grčkom, a dali je taj kompromis moguć, zavisi od Grčke", izjavio je Crvenkovski.

Presednik je u poseti Bugarskoj, a izjavu je dao posle sastanka sa presednikom Georgijem Prvanovom sa kojim je razgovarao o međudržavnoj saradnji i o problemu registracije partije Makedonaca u Bugarskoj "OMO Ilinden".

Crvenkovski je rekao da je, Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu, presudio u korist partije Makedonaca u Bugarskoj koji su tužili državu jer im ne omogućava registraciju stranke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво