Читај ми!

Kurc pod istragom, da li će pasti vlada u Beču

Takozvana Afera Ibica, zbog koje je pre tačno dve godine, u maju 2019. pala austrijska vlada, sada preti da sruši i drugu. Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije otvorilo je istragu protiv kancelara Sebastijana Kurca zbog sumnje da je lažno svedočio pred istražnim parlamentarnim odborom.

U dugom intervjuu sinoć na nacionanoj televiziji ORF, kancelar Kurc je izjavio da se ne oseća krivim i da nema nameru da podnosi ostavku.

Ovako Kurc opisuje svoje četvorosatno ispitivanje pred istražnim parlamentarnim odborom prošle jeseni:

"Sve što sam govorio je istina. Ali to nije bio prijateljski razgovor, pošto je prekidan dobacivanjem opozicionih članova, podmetanjima, napadima, optužbama, upadicama i uzvicima. Time je sasvim svesno proizvedena usijana atmosfera, da bi se u nastavku analizirala svaka reč, svaki detalj, da bi se pretresala svaka semantička jedinica. Na primer, da li sam 'bio informisan' o pojedinim događajima, ili sam 'bio umešan' u njih, i da li je 'biti informisan' aktivna ili pasivna pozicija", rekao je kancelar.

Suočen sa pitanjem ostavke, kancelar je izjavio da ne razmišlja o tome, zato što zna "koji je cilj čitave operacije: Kurc mora pasti! Poštujem zakone ove zemlje, ali odbijam navodni prirodni zakon da u Austriji kancelar sme da bude samo socijaldemokrata".

Postupak koji je doveo do toga da Parlamentarni odbor podnese prijavu Državnom tužilaštvu specijalizovanom za slučajeve korupcije, kancelar opisuje kao politički, zlonameran i iskonstruisan.

"Svaka moja reč je toliko okretana i prevrtana dok ne počne da liči na lažnu izjavu. Da to po atmosferi nije izgledalo kao policijsko ispitivanje, možda bih našao preciznije formulacije. Odbijam da sam lagao, i to još svesno", naveo je Kurc.

Rekapitulacija događaja 

Kako je austrijski kancelar postao nova potencijalna žrtva Afere Ibica? Ovde samo rekapitualcija događaja.

Nakon pada kabineta Kurc–Štrahe u maju 2019, istražni postupak je tekao na dve linije. Jedna se ticala Štrahea i njegovih slobodara, i ona ovde nije bitna.

Druga linija istrage, ona koja sad direktno dodiruje kancelara, fokusirala se na pitanje da li je čitava tadašnja vlada bila "za kupovinu", odnosno da li su istaknute funkcije u državnom holdingu ÖBAG (država kao akcionar u velikim preduzećima i koncernima, kao OMV, Pošta, Telekom, igre na sreću i sl.) deljene na nezakoniti način, uz podmićivanje, ličnu i partijsku korist.

Parlamentarni odbor pred kojim je odgovarao Kurc oformljen je u januaru 2020, praktično u isto vreme kad i njegov drugi kabinet, sada sa Strankom zelenih.

Pun naziv tog tela je "Istražni odbor Ibica koji se odnosi na moguću potkupljivost članova tirkizno-plave vlade".

"Tirkiz" je boja Konzervativne partije Sebastijana Kurca, "plavo" je oznaka Slobodarske partije.

Šta interesuje Tužilaštvo 

Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije sada istražuje nekoliko momenata. Prvi je da li je predsedavajući Upravnog odbora Državnog holdinga (ÖBAG) Tomas Šmid, koji je na to mesto postavljen nedugo pre nego što će pasti kabinet Kurc–Štrahe, bio upleten u nezakonite radnje. Konkretno mu se stavlja na teret afera sa Kazino-koncernom za igre na sreću, u kome država takođe ima akcije.

Drugi momenat od interesa za Državno tužilaštvo: da li se Kurc dogovarao sa Šmidom o daljim kadrovskim odlukama u Upravnom odboru ÖBAG-a, kao i u preduzećima sa državnim sudelovanjem.

Na ta pitanja kancelar javno i pred parlamentarnim odborom odgovara tako što kaže "Da, bio sam povodom toga u kontaktu sa Šmidom". Ili "Da, razgovarali smo o tome, ali te upravne odbore nisam ja birao. Nekad su moji predlozi usvajani, nekad ne".

"Jedno je pitanje predloga, drugo je pitanje odluke", kaže kancelar u intervjuu ORF-u.

Pri tome postavljanje članova u upravni odbora državnog holdinga, kao i u preduzeća gde se država pojavljuje kao akcionar, spada u ingerencije politike. Druga austrijska republika je poznata po tome da se, po dobru ili zlu, zasniva na "stranačkim proporcijama", što je eufemizam za činjenicu da svaka nova vlast postavlja svoje ljude u upravne odbore.

Za tužilaštvo je u konkretnom slučaju jedino bitno da li se išlo preko politike u "potkupljivost"; za ostalo bi se morali menjati zakoni.

Sam Kurc, kako je rekao, "računa da će državno tužilaštvo podići optužnicu protiv njega, ali da će proces završiti oslobađajućom presudom."

Pri tome je potrebno naglasiti da tužilaštvo ne istražuje slučaj korupcije, već moguće lažno svedočenje pred parlamentom. Za to je kazna do tri godine zatvora, kao za, recimo, teške fizičke povrede, ili za osnivanje kriminalne organizacije.

Kurc: Apsurdan proces 

Suočen nekoliko puta u emisiji sa pitanjem ostavke u slučaju podizanja optužnice, kancelar je odgovorio da "ne želi da spekuliše o presudi u procesu koji smatra apsurdnim".

Trenutno se vode istražni postupci protiv nekoliko pripadnika kancelarovog "tirkiznog" krila Konzervativne stranke: protiv samog kancelara, njegovog šefa kabineta, aktuelnog ministra finansija, dva bivša minstra finansija, bivšeg ministra pravosuđa i protiv šefa Državnog holdinga Šmida.

"To će se u rezultatima ispostaviti kao velika nula", komentariše kancelar.

Na kraju još nekoliko elemenata bitnih za dalji tok istrage protiv kancelara.

Prvo, mandat konkretnog parlamentarnog odbora završava se u julu ove godine. Kancelar je protiv produženja mandata "zato što tom telu nije do istine, već do rušenja vlade svim sredstvima".

Drugo, kako će se držati koalicioni partner, Stranka zelenih? Pojavili su se komentari da "Zeleni profitiraju od povlačenja "tirkiznih" po blatu, ali istovremeno i oni (politolog Petar Filcmajer za ORF 12. maja) tipa "kakav je to profit ako ti padne vlada u kojoj sediš".

Treće: Sebastijan Kurc kontroliše samo jedno krilo Konzervativne stranke OVP. On ima uticajne neprijatelje u samoj stranci, pre svega na regionalnom nivou, od čije osvete (za "puč" u kome je srušen njegov prethodnik Špindeleger) ga štiti samo uspeh na izborima i ostanak na vlasti. Ako bar ta strana ne ćuti, Kurc odjednom ima previše političkih neprijatelja da bi opstao.

Šefica socijaldemokrata, kao najveće opozicione stranke, Pamela Rendi-Vagner, odbija svaki komentar o istrazi protiv kancelara, u očekivanju odluke tužilaštva.

Zeleni takođe ćute. Neos i slobodari traže kancelarovu trenutnu neopozivu ostavku.

Medijskih komentara je malo, zato što je danas državni praznik u Austriji (Vaznesenje Hristovo). Osim toga, aferi nedostaje hitnost - ona je tek počela da se razvija.

Kad bi se čitava priča prevela na jednostavni rečnik, ona bi se svodila na sledeće: da li je Sebastijan Kurc kao kancelar bio "bahat" u zemlji poznatoj po bahatoj stranačkoj kulturi.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво