Slovenija prihvata ulazak Hrvatske u NATO

Slovenački parlament ratifikovao protokol o ulasku Hrvatske u NATO. Uprkos sporu dve zemlje oko granice, za pristup Hrvatske Severnoatlantskoj alijansi glasalo 75 odsto poslanika.

Slovenački parlament, sa 75 odsto glasova, ratifikovao je protokol o ulasku Hrvatske u NATO.

Ulazak Hrvatske u NATO nije podržalo 11 poslanika Slovenske narodne stranke i Slovenske nacionalne stranke, koji su zahtevali od Hrvatske da u procesu uključivanja u Severnoatlantski savez prezentuje javnosti određene karte, koje prejudiciraju slovenačko-hrvatsku granicu.

Poslanici su nastavili sednicu sa prikupljanjem potpisa za održavanje referenduma o ulasku Hrvatske u EU.

Pahor: Ratifikacija ne znači usklađivanje pravnih poredaka

Premijer Borut Pahor poslanicima je garantovao da u dokumentaciji Hrvatske nema spornih stvari zbog kojih ne bi trebalo da podrže ratifikaciju protokola za ulazak susedne zemlje u NATO.

Pahor je izjavio da je u slučaju približavanja Hrvatske Evropskoj uniji reč o usklađivanju pravnih poredaka dok je kod uključivanja u NATO reč o drugačijem procesu gde usklađivanje pravnih poredaka nije potrebno.

Premijer je još rekao da nacionalni interesi kod uključivanja Hrvatske u NATO nisu ugroženi, i da zato nema smetnji za ratifikaciju pristupnog sporazuma.

Pahor je, ranije, u slovenačkom parlamentu rekao da će poslanici glasanjem za ulazak Hrvatske u NATO glasati i za kredibilitet Slovenije budući da je ulazak Hrvatske na samitu u Bukureštu prošle godine podržala i vlada Janeza Janše.

Izaslanik Evropskog parlamenta za Hrvatsku Hanes Svoboda smatra da Hrvatska neće uspeti da zaključi sporazum o pristupanju EU do kraja 2009. godine ako ne reši granični spor sa Slovenijom.

U anketi lista "Delo" većina anketiranih navela je da bi na eventualnom referendumu o ulasku Hrvatske u EU izjasnila protiv.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво