Читај ми!

Albanija bira nove poslanike parlamenta

Oko 3,6 miliona građana Albanije sa pravom glasa danas bira poslanike koji će ih u naredne četiri godine predstavljati u albanskom parlamentu.

Na izborima učestvuje 13 partija i koalicija, kao i nezavisni kandidati za za 140 mesta u albanskom parlamentu. Među kandidatima 40 odsto je žena.

Glavni kandidati za osvajanje najviše mesta u parlamentu su Socijalistička partija dosadašnjeg premijera Edija Rame, zatim Demokratska partija Ljuljzima Baše i Pokret socijalista za integracije predsednika Iljira Mete.

Predizbornu kampanju obeležila je serija skandala i obračuna vatrenim oružjem, kao i zaplene više automobila punih novcem za potkupljivanje birača.

Socijalisti Edija Rame imaju malu prednost pred opozicionim demokratama. Samoopredeljenje Aljbina Kurtija po prvi put uvestvuje na izborima sa tri kandidata.

Elektronska identifikacija je jedna od novina ovog izbornog procesa u Albaniji. To će se primeniti u celoj zemlji, istovremeno sprečavajući mogućnost dvostrukog glasanja.

Još jedna novost su kamere na svim biračkim mestima. Kamere visoke rezolucije su instalirane na svakom biračkom mestu. U slučaju problema one će biti dodatni test kako bi se osigurala sigurnost procesa i praćenje incidenata.

Osobe pogođene kovidom neće moći da glasaju. Izborni zakon u Albaniji zahteva da birač bude fizički prisutan na biračkom mestu i ne predviđa mobilne timove. Izborni subjekti koji dostignu nacionalni prag od jedan odsto glasova učestvuju u raspodeli mandata.

Albanija je podeljena na 12 izbornih jedinica koje se podudaraju sa teritorijalnom podelom regiona i u svakoj od ovih zona definisan je određeni broj mandata. Broj poslanika za svaku izbornu jedinicu određuje se srazmerno broju njenih stanovnika, tako da svaki poslanik predstavlja približni broj građana u svim izbornim jedinicama.

Region Tirane ima najveći broj biraca, gde se stranke bore za 36 mesta u parlamentu.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво