Dogovoreno formiranje makedonske Vlade

Mandatar za sastav makedonske Vlade Nikola Gruevski postigao je dogovor za formiranje koalicione vlade sa albanskom strankom Unijom za integraciju Alija Ahmetija.

Skopska televizija na makedonskom i albanskom jeziku "Alsat M" objavila je, pozivajuće se na izvore iz vladajuće VMRO-DPMNE, da su se Ahmeti i Gruevski dogovorili da albasnka partija u vladi dobije šest resora - za rad i socijalna pitanja, ekonomiju, lokalnu samoupravu, zdravstvo i obrazovanje, kao i mesto potpredsednika vlade.

Dosadašnji kolicioni partner u vladi, Demokratska partija Albanaca Menduha Tačija, odbila je da učestvuje u vlasti zajedno sa DUI.

DPA je do sada bila tradicionalni koalicioni partner VMRO-DPMNE, dok je DUI bila partner u vladi sada opozicionog Socijaldemokratskog saveza.

Lider DUI-ja Ali Ahmeti je 2001. godine bio vođa takozvane Oslobodilačke narodne armije koja se ranije, uz upotrebu oružja, sukobila sa makedonskom policijom i vojskom.

Sukob je okončan u Ohridu potpisivanjem sporazuma između vlasti i opozicije.

Nakon toga, proglašena je amnestija za borce ONA, formirana je Demokratska unija za integraciju, a Ahmeti je postao njen lider.

Skopski list "Dnevnik" piše da je DUI saglasna da se pitanja Albanaca kako što su upotreba jezika, status boraca ONA, priznavanje Kosova i slično, reše saglasno Ohridskom dogovoru.

DUI ima 18, dok DPA ima 11 poslanika.

Vrhovni sud Makedonije zvanično je proglasio završetak prevremenih parlamentarnih izbora
koji su počeli 1. juna, a završili se 29. juna ponovljenim glasanjem u severozapadnom delu zamlje naseljenim uglavnom Albancima.

Koalicija okupljena oko VMRO-DPMNE ima ukupno 63 od 120 poslanička mesta u Sobranju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи