Američki glumac koga traže vlasti SAD završio u pritvoru u Hrvatskoj

Američki glumac i producent Don Viktor Cisternino, kojeg vlasti SAD potražuju zbog milionske prevare iz zajma za pomoć firmama pogođenim pandemijom koronavirusa, nalazi se u ekstradicionom pritvoru u zagrebačkom Remetincu, piše Jutarnji list.

Don Viktor Cisternino (45) je ispričao da je iz SAD pobegao u strahu od administracije novog predsednika Džozefa Bajdena, pa je politički azil nameravao da zatraži u Hrvatskoj.

"Zbog toga sam nakon izbora u SAD odlučio da pobegnem u Evropu i zatražim azil u Rusiji ili nekoj drugoj državi. Tako sam i došao u Hrvatsku, gde sam hteo da tražim politički azil", rekao je američki glumac, prenosi Jutarnji list.

Cisternino, koji se poslednjih godina preko svoje kompanije "MagnifiCo" bavio konsultantskim poslom u filmskoj industriji i umetnosti, kabinet državnog tužioca iz Orlanda na Floridi tereti da je proneverio 7,2 miliona američkih dolara državnog zajma za podršku kompanijama pogođenim pandemijom koronavirusa.

On se tereti da je na osnovu falsifikovanih podataka izdvojio pozajmicu za zaštitu radnih mesta, navodeći da njegova kompanija ima 422 radnika, dok je zapravo imala samo dvoje – Cisternina i njegovu suprugu.

Kako se navodi, njegova poreska prijava je zapela za oko poreskoj službi jer su svi Cisterninovi zaposleni plaćali isti porez na dohodak – 3.356 dolara mesečno, zbog čega je pokrenuta temeljna istraga.

Sumnjiči se da je, od novca koji je dobio, najpre vratio dug od 1,4 miliona dolara jednom rođaku, a potom je počeo da nabavlja nova vozila za sebe i svoju devojku, pa je tako uplatio prvu ratu za novi "maserati", platio je novi "mercedes" u vrednosti 250.000 dolara u gotovini, kupio je i luksuzni SUV, "Linkoln navigator" za 89.000 dolara i uplatio prvu ratu za novi "nisan".

Dodaje se da su nakon toga kupili luksuznu vilu na Floridi koju su platili 3,495 miliona dolara.

Jutarnji navodi i da je Cisternino odbio da bude izručen SAD, zbog čega će, umesto skraćenog, biti vođen dug ekstradicijski postupak.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво