Bura ranog proleća u Crnoj Gori – hoće li Krivokapić obezbediti podršku za smenu ministra pravde

U crnogorski parlament stigao je predlog za smenu ministra pravde Vladimira Leposavića zbog stava o zločinima u Srebrenici. Zbog takve odluke premijera Krivokapića, građani Crne Gore u ponedeljak su protestovali u više gradova. Predsednik crnogorske vlade obratio se pismom podsećajući na borbu za svetinje i navodi da je pre donošenja odluke u obzir uzeo više faktora.

Ministar pravde, manjinskih i ljudskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić rekao je da ne zna jesu li ratni zločinci u Srebrenici 1995. godine imali geoncidnu nameru odgovarajući na premijera pitanje Zdravka Krivokapića.

"Ja mogu samo da vjerujem sudijama iz Haga. Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju osim što je osnovan rezolucijom, a ne međunarodnim ugovorom, gotovo je u potpunosti izgubio svoj legitimitet kada je utvrđeno da su dokazi izvjestioca Saveta Evrope o vađenju i trgovini organima civilnih žrtava na Kosmetu uništeni. Siguran sam da nijedan pripadnik srpskog naroda ne negira da je u Srebrenici učinjen stravičan zločin, za čije žrtve treba stalni pomen, kao što i njegove počinioce treba kazniti", dodao je Leposavić.

Zbog te izjave kaznu bi mogao da plati crnogorski ministar pravde. Nakon što je odbio da podnese ostavku na zahtev premijera, Zdravko Krivokapić dostavio je parlamentu predlog za njegovo razrešenje. U obrazloženju navodi da javno delovanje ministra Leposavića odstupa od zvaničnih stavova Vlade i sporazuma lidera tri pobedničke koalicije.

"Ne ulazeći u lično mišljenje koje Vladimir Leposavić ima o ratnim događajima u bivšoj Jugoslaviji, smatram da postoji objektivna odgovornost za ovakvo njegovo činjenje i da je bio dužan da kao ministar zadužen za oblast pravde i manjinskih prava, iskaže poseban senzibilitet u odnosu na pravosnažne sudske odluke i osećanja manjinskih naroda u Crnoj Gori", istakao je Krivokapić.

Neizvesna većina za smenu Leposavića

Na potezu je predsednik parlamenta, koji nema zakonski rok za sazivanje sednice na kojoj će se raspavljati o smeni. Neizvesna je i većina od 41 poslanika neophodna da Leposavić ostane bez mesta u Vladi.

Da će podržati njegov odlazak najavili su iz SDP-a, SDA, Bošnjačke i Liberalne partije. Albanska lista ne spori razloge smene. Parlamentarna računica pokazuje da ona zavisi od glasova opozicionog DPS-a i vladajuće Ujedinjene reformske akcije Dritana Abazovića.

Istoričar Bogdan Živković kaže da ovom trenutku deluje da smena ministra Leposavića nije izvesna i tu su naravno presudni glasovi demokrata Alekse Bečića.

"Oni su imali jedan neobičan stav gde su, s jedne strane, osudili tu izjavu, a s druge rekli da ne žele da pribegnu smeni ministra uz glasove Demokratske partije socijalista", dodaje Živković.

Najveća kriza vlade od formiranja

Oslanjanje na glasove DPS-a, Krivokapića bi moglo da košta funkcije, veruju poznavaoci prilika. Narušeni odnosi sa Demokratskim frontom otvaraju najveću krizu Vlade svega četiri meseca od njenog formiranja.

Prema njegovim rečima, ono što se sada vidi jeste da se glasovi vraćaju na račun Demokratskog fronta. "Da li će tako biti i kasnije zavisi od budućih događaja i budućih aktivnosti Krivokapića. Videćemo kako će se menjati izborna podrška u Crnoj Gori", navodi Živković.

Podršku Beograda i dalje može da očekuje srpski narod u Crnoj Gori, poručuje predsednik Aleksandar Vučić.

"Svi treba da znaju da smo mi već prilično naučili da se iz Crne Gore odlazi na proslave 'Oluje' i da svaki put moraju da pažljivo slušaju ono što govore predstavnici NATO-a, SAD i Brisela, a da malo ređe čuju ili ne moraju ono što kaže Beograd", dodaje Vučić

"I to je njihovo pravo, a naša je obaveza da pokazujemo poštovanje prema tuđim žrtvama kao prema svojim", naglasio je Vučić.

O žrtvama Srebrenice, Skupština Crne Gore izjasnila se još 2009. prihvatanjem rezolucije Evropskog parlamenta, kojom se osuđuje "zločin genocida u Srebrenici kao i ostali zločini na prostoru bivše Jugoslavije".

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво