Читај ми!

Đukanović: Srbija vodi politiku puštanja "duha mržnje" iz boce prema Crnoj Gori

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da Srbija "neverovatno uporno radi u korist svoje štete" i dodao da je sada pušten duh mržnje iz boce prema Crnoj Gori i svemu što je crnogorsko, zbog čega su odnosi između dve države na najnižem mogućem nivou, prenosi RTCG.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je da je kao politički akter tokom trideset godina svedočio da je Srbija, odbijajući mnoge predloge, radila u korist svoje štete ali i po druge.

"Nemam nikakve sumnje da i ova politika danas prema Crnoj Gori jeste politika puštanja duha iz boce, duha mržnje prema Crnoj Gori", rekao je Đukanović, odgovarajući na pitanja novinara iz regiona na petom Podgoričkom novinarskom forumu, prenosi RTCG.

Prema njegovim rečima, ono što se iz zvaničnog Beograda radilo devedesetih godina 20. veka prema Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini danas se radi prema Crnoj Gori.

"Govorio sam to mojim sagovornicima u Beogradu kada je to krenulo, povodom (crnogorskog) Zakona o slobodi veroispovesti. Govorio sam da se sećam devedesetih, da su tada bili neki ljudi, čini mi se, ozbiljnijeg političkog kalibra od današnjeg. Oni su tada pustili taj duh mržnje iz boce i više ga nisu mogli kontrolisati. Danas se ista greška ponavlja, seje se mržnja prema Crnoj Gori i prema svemu što je crnogorsko. To će nepopravljivo pogoršati odnose između naše dve države", kazao je Đukanović.

"Nikšić se osvaja da bi se osvojila Crna Gora"

Dodao je da se to sada vidi i "kroz besomučnu kampanju koja se iz Srbije vodi za lokalne izbore u drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, Nikšiću".

"Dakle, ponovo prisustvujemo jednoj ekspanzionističkoj politici Srbije prema svojim susedima, u ovom slučaju prema Crnoj Gori. I zbog toga su naši odnosi na najnižoj mogućoj razini", rekao je Đukanović.

Druga linija uticaja, tvrdi on, je Srpska pravoslavna crkva, a tu politiku je personifikovao mitropolit Amfilohije. "Srpska pravoslavna crkva se danas uglavnom u Crnoj Gori oslanja na u međuvremenu konstituisanu vladu i pokušava da iz te Vlade crpi sve ono što su njeni interesi", dodao je Đukanović.

"Popis treba osloboditi tradicionalnih pitanja"

Govoreći o predstojećem popisu stanovništva u Crnoj Gori, Đukanović je rekao da je mišljenje prethodne vlasti bilo da anketni listić treba da se oslobodi tradicionalnih pitanja, kojih se EU u većini država oslobodila, jer je popis važan pre svega za ekonomske pravce razvoja svake države.

Prema njegovim rečima, nacionalno prebrojavanje je važno za one politike koje nisu evropske, već su nacionalističke i šovinističke.

Dodao je da taj "nacionalistički, šovinistički duh" živi u uverenju da su izgubili devedesetih, jer im nisu bile naklonjene međunarodne okolnosti, pa danas pokušavaju da urade ono što nisu uspeli da urade tada.

On je rekao da Crna Gora ima snage da odbrani svoj građanski i sekularni karakter, zbog kulture i tradicije građanskih i antifašističkih vrednosti koje baštini. 

Očekuje brzi povratak SAD na Zapadni Balkan

Đukanović je naveo da je realno očekivati brzi povratak Sjedinjenih Američkih Država u evroatlantsku zajednicu, a isto tako i na Zapadni Balkan, jer su predstavnici nove američke administracije odlični poznavaoci prilika na Zapadnom Balkanu.

"Iz našeg iskustva svedočim, kroz hibridni rat koji je i iz Rusije vođen protiv Crne Gore i 2016. i 2020. godine, da je kod naših zapadnih partnera to prilično olako tretirano kao crnogorski problem. Daleko je ovo od samo crnogorskog problema. Ono što je primenjeno prema Crnoj Gori 30. avgusta 2020. godine čeka svaku evropsku državu u njenom izbornom procesu. Mislim da će tada postati svesni da je ovo par ekselans pitanje evropske bezbednosti", ocenio je Đukanović.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво