Crnogorski pasoš samo uz molbu

Crnogorsko državljanstvo nikome nije nuđeno već su dobili isključivo oni koi su podneli molbu, rekao je ministar policije i državne uprave Crne Gore Jusuf Kalamperović. MUP pokrenulo postupak za oduzimanje crnogorskog državljanstva predsedniku opozicione Narodne stranke Predragu Popoviću.

Ministar policije i državne uprave Crne Gore Jusuf Kalamperović izjavio je da su crnogorsko državljanstvo dobili isključivo oni koji su podneli molbu i da ono nikome nije nuđeno, pišu podgoričke "Vijesti".

Među 26 osoba koje su dobile crnogorsko državljanstvo, a da nisu morali da se odreknu matičnog, su potpredsednica crnogorske vlade Gordana Đurović, Švajcarac Frederik Paulsen poreklom iz Crne Gore, ali i Egipćanka Reem Ahmed Khader iz Kaira, piše podgorički list.

Njihov prijem u dvojno državljanstvo Crne Gore se objašnjava posebnim značajem za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski i drugi interes yemlje, i daje se samo izuzetno, izjavio je Kalamperović. 

Đurovićeva je, kako se navodi, državljanstvo dobila odlukom ministra Kalamperovića, a Paulsen iz Lozane dobio ga je uz pozitivno mišljenje Ministarstva inostranih poslova zbog toga jer je značajno pomogao u stvaranju uslova za otvaranje crnogorske ambasade u Parizu.

Kalamperović kaže da su se ministarstva spoljnih poslova Crne Gore i Egipta dogovorila za državljanstvo Reem Ahmed Kader iz Kaira, koja je Crnogorka iz Grblja. 

 

Novi crnogorski državljani 

Crnogorsko državljanstvo je, prema rečima ministra, dobio i Goran Nikolić, direktor Kliničkog centra u Podgorici, na predlog Ministarstva zdravlja.

Na predlog kabineta Mila Đukaonovića državljanstvo su dobili Drenko Orahovac iz Sarajeva, pozorišni reditelj, poreklom iz Tuzi, inače sin poznatog Saita Orahovca, zatim nekadašnji ambasador u Vatikanu Dojčilo Maslovarić koji je poreklom iz Berana.

Državljanstvo Crne Gore dobio je i Fatos Bećiraj iz Prištine, fudbaler FK Budućnost i za njega su, kako se navodi, državljanstvo predložili Opština Podgorica i Ministarstvo kulture, sporta i medija koji su predložili i člana košarkaške reprezentacije Crne Gore Omara Šarifa Kuka iz Njujorka.

Na predlog istog ministarstva, državljanstvo su, prema Kalamperoviću, dobili čuveni jugoslovenski fudbaler Dragan Džajić, nekadašnji fudbalski reprezentativac Danilo Popivoda koji je rođen u Vojvodini, a odrastao na Čevu, Mirko Blažević , zatim košarkaši Vladimir Golubović i Zrenjaninac Žarko Čabarkapa, nekadašnja rukemetašica Snežana Damjanac i Andreja Nikolaidis, književnik iz Ulcinja.

Umetnici, sportisti, doktori 

Kalamperović je "Vijestima" potvrdio da su na predlog MUP-a državljanstvo dobili Dragiša Blagojević i Milan Draško velemajstori i članovi šahovske olimpijske reprezentcije Crne Gore.

Na predlog, dodao je on, Olimpijskog komiteta u crnogorsko državljanstvo primljena je i Sonja Mugoša, reprezentativka u umetničkom klizanju, a na predlog Ministarstva turizma Brano Kažnegra iz Budve poznati turistički radnik, kao i Saša Radovih, direktor Nacionalne turističke agencije.

Na predlog vladinog Generalnog sekretarijata crnogorsko državljanstvo su, ponovio je Kalamperović, dobili član NVO Udruženje Roma Crne Gore Tatjana Ivanova, zbog razvoja kulture romske populacije, zatim glumci Milena Dravić i Dragan Nikolić.

Državljanstvo je dobila i Ređina de Dominikis, dugogodišnja službenica Evropske agencije za rekonstrukciju, čija je majka Crnogorka, rekao je Kalamperović i dodao da su tu još predsednik Udruženja Crnogoraca Srbije Nenad Stevović, rodom sa Cetinja i direktor Klinike za onkologiju Vladimir Todorović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво