Читај ми!

Hrvatska – zahtevi za zabranu ustaških simbola povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta

Povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, antifašistička udruženja i predstavnici manjinskih zajednica zahtevaju od hrvatske države da zabrani upotrebu ustaških simbola i spreči negiranje genocida u Jasenovcu.

U Hrvatskoj su predstavnici hrvatskog državnog vrha, srpske i jevrejske manjine obeležili Dan sećanja na žrtve Holokausta kod spomenika "Mojsiju", na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Kao specijalni izaslanik premijera Plenkovića, tamo je prisustvovao i Boris Milošević iz redova srpske manjine.

Na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, Antifašistička liga, koja je krovna organizacija tridesetak organizacija i manjinskih grupa koje baštine antifašističke tekovine i sećanje na žrtve fašizma, iznosi zahteve hrvatskoj državi.

Zahtevi se odnose na potrebu da se što pre zabrani prikazivanje i korišćenje ustaških simbola, da se deca obrazuju kroz školski sistem i subvencionisane ekskurzije, da svake godine posete Jasenovac, ali i da se spreči da Ministarstvo branitelja finansira projekte koji negiraju genocid počinjen u Jasenovcu.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je, na obeležavanju Dana sećanja, poručio da je pozdrav "Za dom spremni" nacistički i da će u svakoj situaciji pokazati jasan stav o tome.

Svetosavska akademija u Glini

U Glini se danas održava Svetosavska akademija i njoj će prisustvovati predstavnici srpske manjine, organizacije srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", crkve i stanovništva tog kraja.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da je Glina odabrana za održavanje događaja pošto je, kao i cela Banija, bila pogođena razornim zemljotresima.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво