Razgovori o "Južnom toku" kroz Sloveniju

Razgovori predstavnika kompanije "Gasprom" i slovenačkih vlasti o izgradnji gasovoda kroz tu zemlju, trebalo bi da se intenziviraju, piše ljubljanski dnevnik "Delo". Slovenci ranije odbacivali većinsko vlasništvo Rusa u kompaniji koja bi upravljala gasovodom.

Ako slovenačka pregovaračka grupa za gasovod Južni tok "zadovolji sve slovenačke strateške interese u energetici", predstavnik Gasproma će već ovog meseca biti ponovo pozvan na razgovore.

Kako piše ljubljansko "Delo", pregovaračka grupa će se sledećih dana sastati više puta, a "njen intenzivniji rad i skori ponovni pregovori sa predstavnicima ruskog Gasproma su u skladu sa najavom ministra privrede Mateja Lahovnika, da će pregovori o izgradnji gasovoda "Južni tok" preko slovenačke teritorije biti intenzivniji nego pre".

Prema izvorima slovenačkog lista, ruska pregovaračka grupa će biti pozvana u Sloveniju između 12. i 19. februara, pod uslovom da do tada budu pripremljena slovenačka polazišta za pregovore sa ruskim partnerom.

Prvi čovek Gasproma Andrej Miler boravio je u Sloveniji polovinom prošlog meseca, kada se i prvi put zvanično sreo sa predstavnicima sadašnje vlade.

Susretom nije bila zadovoljna nijedna strana u pregovorima, jer su "Rusi očekivali da će pregovori biti nastavljeni tamo gde su prekinuti sa prethodnom vladom.

Nova pregovaračka grupa, sa ministrom Matejem Lahovnikom na čelu, je navodno istrajala na tome da formuliše svoje pregovaračke stavove i da pregleda sve što je bilo dogovoreno sa prethodnom vladom", piše list.

Za Slovence je, prema tadašnjem pisanju medija, bilo neprihvatljivo da Rusi budu većinski vlasnici kompanije, koja će upravljati gasovodom.

Nastavak intenzivnog rada slovenačke pregovaračke grupe i najava poziva predstavnicima Gasproma da dođu u Sloveniju je u skladu sa tadašnjom najavom ministra Lahovnika da će se pregovori o izgradnji gasovoda Južni tok preko slovenačke teritorije "prilično ubrzati".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи