Napad na policijsku stanicu u Atini

Na policijsku stanicu u Atini ispaljeno je više hitaca i bačena jedna ručna bomba. Militantna anarhistička organizacija "Revolucionarna borba" preuzela odgovornost.

U glavnom gradu Grčke jutros je izvršen napad na policijsku stanicu, u kome nije bilo žrtava, saopštila je grčka policija. 

Napad je izvršen u zapadnom predgrađu Atine, Koridalosu, a policija napad dovodi u vezu s levičarskom anarhističkom grupom "Revolucionarna borba", saopštila je agencija Rojters.

"Na policijsku stanicu je ispaljeno više hitaca i bačena jedna ručna bomba, ali niko nije povređen", izjavio je jedan policijski zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

U napadu su učestvovale najmanje tri osobe, od koje su dve imale automatsko oružje, a treća je bacila bombu koja nije eksplodirala, navodi grčka policija. Napadači su potom pobegli.

Policija je navela da je posle napada neko pozvao dnevnik "Ta Nea" i u ime Revolucionarne borbe preuzeo odgovornost, premda se ne može potvrditi verodostojnost poziva.

Zvaničnici su rekli da policija pregleda video snimke zabeležene za vreme napada.

Najmilitantnija organizacija u Grčkoj 

"Revolucionarna borba" je odgovorna i za pucnjavu na policajca u Atini početkom januara, koji je tom prilikom teško ranjen.

Organizacija je tada navela da je pucnjava bila odgovor na ubistvo tinejdžera Aleksisa Grigoropulosa u decembru, zbog koga su izbili veliki neredi u Atini. 

"Revolucionarna borba" je najmilitantnija levičarska gerilska organizacija u Grčkoj, koja je osnovana 2003. godine, godinu dana posle razbijanja, do tada najmilitantnije organizacije, "17 novembar".

Od osnivanja, ta levičarska paramilitarna organizacija je izvela seriju bombaških napada na ministarstva i policiju.

Najpoznatiji napad izvela je na američku ambasadu u januaru 2007. godine, u kojoj niko nije povređen.

Posle toga se nije oglašavala godinu dana, pa je policija verovala da se organizacija pasivizirala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара