Predlog za nastavak pregovora o državljanstvu

Predlog zvaničnoj Podgorici da se razgovori o dvojnom državljanstvu nastave sredinom februara. Cilj je da se pronađe prihvatljivo rešenje u interesu građana obeju država. Crna Gora odgovara da će razmotriti predlog i pripremiti adekvatan odgovor.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić predložio je crnogorskom ministru unutrašnjih poslova Jusufu Kalamperoviću da se sredinom februara nastave razgovori o dvojnom državljanstvu, kako bi se našlo prihvatljivo rešenje u interesu građana i Crne Gore i Srbije.

Dačić je rekao da je pre dva dana poslao predlog crnogorskom ministru, a da je juče razgovarao telefonom sa njim i izrazio očekivanje da će se, u cilju dalje normalizacije odnosa dve države, nastaviti razgovori o zaključivanju sporazuma o dvojnom državljanstvu.

"Razgovori o zaključivanju ugovora, odnosno sporazuma o dvojnom državljanstvu, između Srbije i Crne Gore traju već nekoliko meseci. S obe strane je bilo različitih predloga, koji su pre svega motivisani time da u Crnoj Gori i Srbiji postoji apsolutno suprotan zakon o državljanstvu i da postoji veoma restriktivni pristup Crne Gore", podsetio je Dačić.

Dačić je ponovio da je dosad bilo nekoliko različitih predloga i da je prekjuče poslao odgovor na poslednji crnogorski predlog, u kome ističe da se prva primedba odnosi na rok dokle se priznaje stečeno dvojno državljanstvo.

"Crna Gora je prvo tražila da to bude dan proglašenja njene nezavisnosti, a Srbija ima jedan neograničen rok, i sada i ubuduće. U cilju kompromisa, bilo je govoreno da to bude dan potpisivanja ovog sporazuma o dvojnom državljanstvu, znači da se dvojno državljanstvo prizna svima koji su to stekli do dana potpisivanja ovog sporazuma", istakao je Dačić.

Poslednji predlog Crne Gore predviđa da se stečeno dvojno državljanstvo prizna zaključno sa 22. oktobrom prošle godine.

"Mi samo predlažemo da to bude dan potpisivanja sporazuma o dvojnom državljanstvu", podsetio je Dačić na delove odgovora upućene crnogorskom kolegi.

To je prva primedba na poslednji predlog Crne Gore, dok se druga odnosi na zahtev Crna Gora da u sporazumu stoji da Srbija neće više primati u srpsko državljanstvo državljane Crne Gore, bez otpusta iz crnogorskog državljanstva, što je, kako je Dačić rekao, apsolutno suprotno našem Zakonu o državljanstvu.

Crna Gora će razmotriti predlog 

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović potvrdio je da je razgovarao sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, koji ga je obavestio da je prosledio odgovor na crnogorski predlog sporazuma o dvojnom državljanstvu i predložio mu nastavak pregovora.

Kalamperović kaže da će njegovo ministarstvo i Vlada Crne Gore razmotriti taj predlog, kao i predlog za razgovor, i pripremiće adekvatan odgovor.

"Dačić me je obavestio da je dostavio predlog Srbije o sporazumu o dvojnom državljanstvu, koji ja, međutim, nisam video i telefonom me je o tome obavestio, predloživši da se pregovori nastave", rekao je Kalamperović Tanjugu.

Govoreći u svoje lično ime, on je istakao da nema ništa protiv da se pregovori nastave i da je uvek pre za varijantu razgovora, ali da ne može da proceni da li će i kakav dogovor biti postignut.

Upitan da li dvojno državljanstvo obezbeđuje poreske ili druge olakšice onima koji u Crnoj Gori imaju kuće, a nisu crnogorski državljani, Kalamperović je rekao da se procenjuje da na potezu od Ulcinja do Herceg Novog ima 70.000 vlasnika nepokretnosti iz Srbije koji nisu njihovi državljani.

Oni, međuitm, zbog toga što nisu crnogorski državljani nemaju nikakve otežavajuće okolnosti oko plaćanja poreza ili raspolaganja tom imovinom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво