Читај ми!

Izabrana nova Vlada Crne Gore

Skupština Crne Gore izglasala je novu vladu na čijem čelu je Zdravko Krivokapić. Rad, red i odgovornost neka bude mera ove vlade, poručio je novi premijer. Crna Gora je nezavisna i tako će ostati, ali će imati najbolje odnose sa susedima, istakao je Krivokapić.

Na sednici Skupštine Crne Gore, za izbor nove vlade glasao je 41 poslanik, 28 je bilo protiv, dok je jedan poslanik bio uzdržan.

Novi premijer je Zdravko Krivokapić, koji je u Skupštini Crne Gore položio zakletvu.

"Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savjesno. Tako mi Bog pomogao", rekao je Krivokapić polažući zakletvu.

Nakon polaganja zakletve premijer je zahvalio poslanicima na podršci i rekao da se nada da će njihov zajednički rad biti u korist Crne Gore.

"Rad, red i odgovornost neka bude mjera ove vlade", poručio je premijer.

Krivokapić je istakao da njegova vlada ima obavezu da ne razočara građane. "Naš jedini cilj je da vas ne razočaramo. Osnovni element je očekivanje i realizacija, nismo željeli da dajemo obećanja, jer podaci koje imamo nisu tačni", dodao je on.

"Rezultati rada su jedino merilo" 

Imamo, kako je rekao, statistiku koja je čudna i razlikuje se od statistike određenih ministarstava.

"Rezultati rada su jedino merilo makar joj proricali i 200 dana. Nema toga koji može napraviti rezultat za 200 dana. Organizacione promene su takvog karaktera da traže u svim situacijama najmanje tri meseca rada, može da piše i 30, ali to što piše nije realno", rekao je Krivokapić.

"Prve nedelje imaćemo intenzivne razgovore sa svim ambasadorima, da li ćemo putovati u Brisel ili ovde se telekonferencijom sastati - vidjećemo", izjavio je Krivokapić.

"Crna Gora je nezavisna i tako će ostati"  

Poručio je i da Crna Gora neće postati druga srpska država. Crna Gora je nezavisna i tako će ostati, ali će imati najbolje odnose sa susedima, rekao je novi premijer.

Krivokapić je izrazio žaljenje zbog proterivanja srpskog ambasadora Vladimira Božovića.

"Radićemo sve po procedurama. Znam da nam ne trebaju problemi, ako znamo ko smo i imamo integritet", dodao je premijer.

Naveo je da su izmene Zakona o slobodi veroispovesti već pripremljene i nada se da će izmene Zakona biti prvi korak nove vlade.

Jedan potpredsednik i 12 ministara u Vladi 

Nakon tri decenije vlasti DPS-a predsednika države Mila Đukanovića, vladajuću većinu čine poslanici sa lista "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i liste na "Crno na bijelo", koje su na parlamentarnim izborima osvojile većinu glasova.

Vlada ima jednog potpredsednika – Dritana Abazovića.

Za ministra odbrane izabrana je Olivera Injac, ministra unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, šefa diplomatije Đorđe Radulović, ministra finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Na čelu zdravstva je Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja je Jakov Milatović, a kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Za javnu upravu, digitalno društvo i medije zadužena je Tamara Srzentić, za ekologiju, urbanizam i prostorno planiranje Ratko Mitrović.

Ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede je Aleksandar Stijović, a za ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Krivokapić je u sredu obrazložio program i sastav nove vlade.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je ranije da očekuje korektnu kohabitaciju i da nova izvršna vlast poštuje Ustav i doprinese saradnji.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво