Preinačena optužnica protiv petorice Albanaca

Crnogorske vlasti preinačile su optužnicu protiv petorice od ukupno 18 Albanaca, koji su pre dve godine uhapšeni i optuženi za terorizam. Oni se sada terete za krivično delo neovlašćenog držanja oružja.

Crnogorski specijalni tužilac za organizovani kriminal Stojanka Radović prekvalifikovala je prvobitnu optužnicu protiv petorice Albanaca radi "udruživanja radi protivustavne delatnosti i bezbednosti Crne Gore" u "krivično delo neovlašćenog držanja oružja i eksplozivnih naprava."

 

Optužnica protiv ostatka grupe pohapšene uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori septembra 2006. godine u akciji nazvanoj "Orlov let" ostala je nepromenjena i oni se i danje terete za terorizam.

Optuženi, među kojima su ameriški državljani Vaselj Dedvukaj i Doda Ljucaj, negirali su navode optužnice.

Specijalni tužilac će na suđenju, zakazanom u Višem sudu u Podgorici za 8. jul, dati završnu reč nakon višemesečnog suđenja koje je pobudilo veliku političku pažnju u Crnoj Gori i u inostranstvu, posebno u SAD, obzirom na to da su neki članovi pomenute grupe državljani te zemlje.

Crnogorska policija je u noći između 9. i 10. septembra, uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, uhapsila veću grupu Albanaca, pod sumnjom da su se spremali za terorističko udruživanje, sa namerom da destabilizuju Crnu Goru i da takvu situaciju iskoriste za osnivanje autonomne oblasti na području gde je albansko stanovništvo većinsko.

Policija je, prema navodima optužnice, pronašla velike količine raznog oružja, municije, eksploziva i drugih sredstava velike razorne moći, koja su optuženi sakrili u pećinama na području Tuzi i Malesije.

U jednoj pećini je pronađen mitraljez, pet ručnih bacača raketa, pet protivtenkovskih mina i 65 ručnih bombi, a deo oružja bio je uskladišten i u privatnim kućama. Pripadnici grupe su, kako se navodi u optužnici, imali političke i ratne strategije, a radi realizacije tih planova , bila je uspostavljena saradnja i sa bivšom Oslobodilačkom vojskom Kosova.

Neke političke organizacije sa albanskim nacionalnim predznakom su ranije više puta organizovale proteste zbog suđenja njihovim sunarodnicima.  Interesovanje za suđenje je pokazala i ambasada SAD u Podgorici, a u vezi sa tim suđenjem crnogorski premijer Milo Đukanović i grupa američkih kongresmena razmenili su prepisku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи