Читај ми!

Pomen mitropolitu Amfilohiju u Cetinjskom manastiru

Mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju služen pomen u Cetinjskom manastiru, nakon što su njegovi zemni ostaci iz KBC Crne Gore preneti u manastir.

Mitropolija je saopštila da je činodejstvovao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom.

Joanikije je, u liturgiji u manastiru, pred okupljenim vernicima i sveštenstvom, naglasio da je Amfilohije svojim odlaskom ostavio veliku prazninu i veliki bol, ali i veliki blagoslov i svoj primer da se ide za njim.

"Svojim hodom uzvišenim za Hristom proputio nam je taj put i sve nas naučio kako treba da živimo", rekao je Joanikije.

Episkop je poručio i da je mitropolit stalno govorio da treba da se borimo protiv ovog virusa, ali još više da se borimo protiv virusa mržnje, zlopamćenja, nesloge, svađa, prepirki i ostale zlobe zavisti, nečistoće.

"Veliki Božji ljudi kao što je mitropolit Amfilohije su takvi da ga savremenici ne mogu viđeti u onoj mjeri i onoj ljepoti i onoj veličini kakav on zapravo jeste. Nego će to pokazati buduće vrijeme i vjekovi", naglasio je Joanikije.

"Onaj ko se cijeloga svoga života vezivao za Hrista i njegovo nebesko carstvo, on napreduje i u ovome svijetu iz sile u silu, a i poslije svog odlaska iz ovoga svijeta. Odlazeći ne napušta ovaj svijet, nego je prisutan u njemu kroz Hrista Gospoda. Naš mitropolit, naš duhovni otac, on je cijeloga svog života išao za Hristom i na kraju sa svim svojim dobrim djelima i monumentalnim djelom crkvenog djelatnika", rekao je Joanikije na Cetinju. 

Perović: Težak dan za narod i Mitropoliju

Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorskre i rektor Bogoslovije, Gojko Perović, rekao je  da je smrt mitropolita Amfilohija gubitak čoveka snažne vere i težak dan za narod i Mitropoliju.

"Nije ovo gubitak samo jednog arhejereja, rukovoditelja crkvenih poslova, ovo je prije svega, pogotovo za nas koji smo ga bliže poznavali, gubitak čovjeka snažne vjere. Čovjeka koji šta god da je radio i počinjao, nije se osvrtao na to kako je okolo - je li pogodan momenat, je li pogodno vrijeme, okolnosti… Na neki unutrašnji molitveni zov i na svoju molitvenost prepoznavao je momenat i kretao u posao, kao što su to radili i veliki sveti Božji ljudi", dodao je Perović.

Kako je saopštila Mitropolija crnogorsko-primorska, u Cetinjskom manastiru će 31. oktobra, na praznik Svetog Petra Cetinjskog u devet časova biti služena Sveta zaupokojena liturgija. 

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen u nedelju, 1. novembra. Kako je saopštila Mitropolija, mitropolit će po sopstvenoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici, u grobu koji je pripremljen za njegovog života. 

Povodom smrti mitropolita Amfilohija, stižu telegrami saučešća Mitropoliji, sveštenstvu i vernicima iz Srbije i regiona. 

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво