Читај ми!

Bošnjačka stranka neće u novu Vladu, Mandić i Knežević uputili poziv liderima manjina

Bošnjačka stranka neće biti članica nove vladajuće većine Crne Gore. To je odlučeno na sednici Glavnog odbora te partije koja je održana u Rožajama. Andrija Mandić i Milan Knežević poslali liderima manjina dopis u kome ih pozivaju na otvoreni razgovor za pomirenje.

"Aktuelni politiki trenutak nas opredjeljuje da ne treba da budemo član nove Vlade", kazao je Suljo Mustafić na konferenciji za medije nakon Glavnog odbora.

"GO BS je svojom jedinstvenom odlukom, podržao opredjeljenje da BS ostane, kao i do sada, samosvojan i autentičan politički subjekat, predstavnik političkih interesa bošnjačkog naroda i drugih građana. Bošnjačka stranka ostaje privržena principima demokratije, vladavine prava i demokratskih reformi", saopšteno iz iz partije.

Ističu da će podržavati sve procese koji su usmereni evropskim integracijama, prozapadnom putu, snaženju institucija, unapređenju položaja i statusa Bošnjaka, u političkoj, ekonomskoj i socijalnoj sferi.

"Bićemo partner svim demokratskim snagama, i iz vlasti i iz opozicije, koje imaju ove ciljeve i podržacemo sva zakonska rješenja u tom pravcu. Zbog različitog pristupa i određenih ideoloških razlika sa nekim članicama nove vlasti, oko važnih društvenih pitanja u Crnoj Gori, te odnosa prema manjinskim narodima, kako u nedavnoj prošlosti, tako i sadašnjih političkih programa, Glavni odbor Bošnjačke stranke je odlučio da BS u ovom političkom trenutku, ne treba biti članica buduće Vlade", saopšteno je iz BS, prenosi RTCG.

Dodaju i da će budno pratiti sva naredna dešavanja i podržavati sve pozitivne i reformske procese.

Lider BS-a Rafet Husović sastao se u petak sa mandatarom za sastav nove vlade Zddravkom Krivokapićem.

Tom prilikom je saopštio da je Bošnjačka stranka (BS) spremna da sa svojim kadrovskim potencijalom participira na više mesta u novoj Vladi, ako odluči da bude dio nove većine.

On je tada rekao i da ga je mandatar upoznao sa temama za koje je smatrao da su bitne.

Mandić i Knežević uputili poziv liderima manjina

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević poslali su predsedniku Bošnjačke stranke Rafetu Husoviću i liderima Albanske liste Genciju Nimanbeguu i Niku Đeljošaju dopis u kome ih pozivaju na otvoreni razgovor za pomirenje i prevazilaženje problema iz prošlosti, prenose Vijesti.

Oni su naveli da je došlo novo vreme, slobodnije za sve i da se zbog izgovorenog ne dele i ne udaljavaju.

"Kao politički predstavnici srpskog naroda procjenjujemo da je ovo onaj važni trenutak kada je neophodno da otpočnemo otvoreni razgovor o svemu korisnom za Crnu Goru i naše narode u njoj. Pomirenje za budućnost, to je naša politika u koju Vas želimo uvjeriti. Takva budućnost traži da pokažemo zrelost koju novo vrijeme zahtijeva, a pomirenje otvara vrata za jednu mirniju, stabilniju i demokratskiju Crnu Goru koju svi želimo", navodi se u inicijativi koju su potpisali Mandić i Knežević.

Oni su naveli da je ova inicijativa važna za istinsko razumevanje, za međusobno poštovanje, prevazilaženju nedostataka povjerenja u politički proces i mogućnost iskrenog dogovora između srpskog naroda sa bošnjačkim i albanskim narodom u Crnoj Gori.

"Smatramo da narodi Crne Gore treba da budu priznati i ravnopravni, bez obzira na brojnost. Mi vas, kao bivši režim, ne vidimo kao sredstvo za očuvanje buduće vlasti, već kao istinske partnere u kreiranju buduće vlasti i u zajedničkom rješavanju svih nagomilanih problema koji su nadvili nad našom Crnom Gorom", navodi se u inicijativi.

Dvojica lidera su dodali da ne žele da iskoriste mogućunost i trenutak u kome Srbi u Crnoj Gori prvi put posle mnogo godina mogu da utiču na kreiranje društveno-političkih kretanja prigrabe što više vlast, već da zajedno sa manjinskim narodima, u otvorenom razgovoru, pokušaju da pronađu najoptimaliji model suživota koji će se oslanjati na tradiciji građanskih sloboda.

"Želimo da zajedno vodimo računa o privrednoj, vjerskoj, prosvjetnoj i kulturnoj ravnopravnosti naših naroda. Dosta je naše društvo bilo podijeljeno na pobjednike one druge koje su pobjednici svakodnevno podsjećali da se osjećaju poraženim, na one koji žive u privilegijama i većina naših sunarodnika čiji je život ispunjem brigom za puko preživlanje, na one koji su zbog vjere ili nacionalnog osjećanja trpjeli tjeskobu i neuvažavanje i onih kojima je pripadnost vlasti sve garantovala", saopštili su Mandić i Knežević.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво