Sanader izbačen iz HDZ-a

Jadranka Kosor potvrdila da je Ivo Sanader izbačen iz HDZ-a. Čelnici HDZ-a sastali su se u Zagrebu da bi odlučili kako da reaguju na najave bivšeg premijera Iva Sanadera da će se aktivnije angažovati u politici.

Predsednica Hrvatske demokratske zajednice Jadranka Kosor potvrdila je večeras da je  počasni predsednik te stranke Ivo Sanader izbrisan iz članstva stranke.

"Zbog nepopravljive štete i kršenja Statuta stranke Sanader je izbrisan iz članstva HDZ-a", izjavila novinarima predsednica HDZ-a i hrvatska premijerka Jadranka Kosor nakon sednice Predsedništva stranke.

Kosor je rekla da je Predsedništvo HDZ-a odlučilo da izbriše iz članstva dosadašnjeg počasnog predsednika stranke Iva Sanadera nakon njegova jučerašnjeg istupa i najave o povratku u politiku.

Kosor je otkrila da je za odluku glasalo 16 članova Predsednišva, a protiv su bili Luka Bebić, Marijo Zubović i Damir Polančec, dok su uzdržani bili Bianca Matković i Petar Selem.

"Prihvatam odluku Predsedništva stranke, ukoliko je to za dobrobit HDZ-a", izjavio je Sanader za Hinu.

Komentarišući odluku HDZ-a, Vesna Pušić iz Hrvatske narodne stranke je rekla da je Sanader, najavljujući aktiviranje svog poslaničkog mandata, pokušao da destabilizuje hrvatsku Vladu. "To je ponašanje koje šteti Hrvatskoj, šteti hrvatskim interesima i treba ga saseći u korenu", rekla je Vesna Pušić.

Kandidat Socijaldemokratske partije za predsednika Hrvatske Ivo Josipović u izjavi ističe da je pre svega reč o unutarstranačkom problemu HDZ-a. "Važno je ne zamo za HDZ, već i za celu hrvatsku zajednicu da li će se problemi koji se dešavaju rešavati demokratskim putem, transparentno, onako kako građani to očekuju", naglašava Josipović.

Nezavisni kandidat za predsednika Hrvatske Milan Bandić kratko je prokomentarisao događanja u HDZ-u: "Ja se prvo ne bih hteo mešati u unutrašnje stvari neke stranke. Ne znam ko odlazi i ko se vraća. Ja znam sigurno ko dolazi."

Novinar lista Nacional iz Zagreba Berislav Jelinić u tonskom izveštaju kaže: "Koalicioni partneri HDZ-a izjavili su da ne bi bilo dobro da se Sanader vrati u politiku. Neki od njih su verovatno spremni da napuste vlast ako će se Sanader vratiti, međutim, to sada više nije realna opcija. S druge strane, postoje naznake da bi se izbori mogli dogoditi, ovako ili onako. Premjerka Kosor je iz jedne neugodne pozicije ojačala svoju snagu unutar stranke, ali i u hrvatskoj javnosti.

Pre pola godine Sanader se povukao, pre nekoliko dana pokušaj povratka

Jednako dramatično kao što je bez objašnjenja 1. jula objavio da odstupa sa čela vlade i HDZ-a i da se povlači iz aktivne politike, tako je 3. januara Ivo Sanader objavio da je pogrešio i da se vraća.

Nepuna 24 časa nakon istupanja bivšeg premijera, jutros se u Zagrebu okupio vrh HDZ-a. Prema pisanju hrvatskih medija, u sedište stranke došli su gotovo svi čelnici: Jadranka Kosor, Božidar Kalmeta, Gordan Jandroković, Andrija Hebrang i drugi.

Sednici predsedništva HDZ-a, osim Sanadera, jedino nije prisustvovao predsednik hrvatskog Sabora Luka Bebić.

Kako navode hrvatski mediji, jedini problem za isključenje Sanadera iz stranke bila je činjenica da je on počasni predsednik HDZ-a, ali je njegov doskorašnji saradnik, Vladimir Šeks, predložio rešenje koje bi zadovoljilo i statut partije i želju većine visokih zvaničnika da bivši premijer bude izbrisan iz članstva.

Kandidat HDZ-a za predsednika Hrvatske Andrija Hebrang, koji je neslavno završio trku u prvom izbornom krugu, kratko je prokomentarisao da je veoma ljut na bivšeg lidera stranke.

"To o čemu je Sanader juče javno govorio tema je za Predsedništvo stranke, a ne za konferenciju za novinare", rekao je Hebrang.

Mesić: brisanje Sanadera logičan potez, treba da ode i Bebić

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić ocenio je večeras da je brisanje Ive Sanadera iz članstva HDZ logičan potez i zatražio da se zbog učešća u Sanaderovom "puču" ode i predsednik Sabora Luka Bebić.

Mesić je u izjavi za Hrvatsku televiziju naglasio da usred predsedničkih izbora i ključnih reformi Hrvatskoj nisu potrebni prevremeni parlamentarni izbori.

"Bebić je učestvovao u puču i mora odstupiti s dužnosti predsednika Sabora", naglasio je Mesić.

Bebić je jedan od retkih članova Predsedništva HDZ koji je danas glasao protiv brisanja Sanadera iz članstva, a bio je jedini visoki zvaničnik koji je prisustvovao jučeranjem Sanaderovom istupanju i najavi vraćanju u politiku.

Destrukcija iz sedišta HDZ-a

Komentator Večernjeg lista Milan Ivkošić konstatuje da je "ono što vođstvo HDZ-a toleriše Ivi Sanaderu nezabeleženo u istoriji demokratije - dopušta mu da u prostorijama stranke nastavlja njenu destrukciju", mada su najmanje dva razloga da njegovo "svako reaktiviranje" donosi štetu HDZ-u.

Prvi je taj što je kao premijer napustio zemlju u teškim nevoljama do kojih ju je sam doveo. Drugi, što ga dotiče svaka od brojnih afera nakon njegovog odlaska, pa bi možda reaktiviranjem hteo da zaštiti vlastiti interes, a ne HDZ.

Mediji u Hrvatskoj bave se i "govorom tela" bivšeg premijera. Analiza fotografija pokazuje da je Sanader uzrujan, napet i zabrinut.

Iz ozbiljnog i umornog lica sa podočnjacima vidljivo je da ga nešto muči. Često dizanje i spuštanje obrva, te mrštenje, pokazuju Sanaderovo nezadovoljstvo i zabrinutost, piše Večernji list.

Oštri pokreti, agresivan, ozbiljan i umoran izraz lica upućuju na to da Sanader vodi svoje unutrašnje bitke. Pokazivanje šake u komunikaciji znak je pretnje, agresije i moći, zaključuje se u komentaru tog hrvatskog lista.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво