Читај ми!

Komšić i Džaferović za, Dodik protiv priznanja Kosova

Bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, glasali su za priznanje samoproglašenog Kosova, dok je srpski član Milorad Dodik bio protiv. Najavio je da će pokrenuti pitanje vitalnog interesa na predlog odluke da BiH prizna Kosovo.

Predlog za stavljanje priznanja kosovske nezavisnosti na dnevni red Predsedništva BiH podneo je Željko Komšić.

"Priznanje Kosova kao nezavisne države gospodin Dodik nije prihvatio, glasali smo 2-1 za tu odluku. Dodik je bio protiv i to će biti tema narednih sedmica. Za očekivati je da će Dodik tražiti sednicu NSRS-a i iznositi one teme gde se povezuje Kosovo i RS. To je rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji i pretpostaljam da svi znate kuda bi to vodilo", rekao je Komšić novinarima nakon sednice.

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik potvrdio je da na današnjoj vanrednoj sednici Predsedništva BiH nije usvojen predlog odluke o priznanju, jer je on bio protiv toga.

Iako je preglasan, ističe Dodik, to nije konačna odluka već će se o ovom pitanju izjasniti Narodna skupština Republike Srpske.

"Dalja procedura ide tako što će se na sledecoj redovnoj sednici staviti kao obavezna i o njoj će se odlučivati. Ali to nije konačna odluka, ako ja pokrenem, a hoću, pitanje vitalnog nacionalnog interesa, o tome NS RS odlučuje", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Kosovo, istakao je, ne može da bude priznato, RS ne može da prihvati da se različita praksa primenjuje.

"Što se tiče KiM, Predsedništvo je odlučilo da se u ovoj fazi podrži nezavisnost KiM, ali to nije konačna odluka", rekao je Dodik.

Ponovio je da je dobro što je pitanje priznavanja samoproglašenog Kosova došlo na dnevni red Predsedništva kako bi se rešilo jednom zauvek.

Jer, kako je objasnio, jednom kada odluka bude doneta da BiH ne priznaje samoproglašenu kosovsku nezavisnost, onda će svi biti u obavezi da to javno i kažu.

Džaferović: Analiza o mini Šengenu za 30 dana

Predsedavajući Predsedništva BiH Šafik Džaaferović, iz reda bošnjačkog naroda, izjavio da je da je to telo pozdravilo "mini Šengen" inicijativu, s tim da je Savet ministara zadužen da napravi analizu svih sporazuma koje BiH ima sa EU i u regionu.

Džaferović je kazao da analiza treba da pokaže šta to znači za BiH, koje su štete, koristi i, kako je rekao, eventualne opasnosti.

"Ta analiza će biti dostavljena u roku od 30 dana od danas. Gospodin Dodik je predlagao da već danas pristupimo 'mini Šengenu', ali to nismo usvojili već smo zatražili kompletnu analizu i to je na kraju jednoglasna odluka sva tri člana Predsedništva BiH", kazao je predsedavajući, preneo je sarajevski portal Kliks.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво