Novi skandal u austrijskoj obaveštajnoj službi

Državno tužilaštvo Austrije započelo je istragu protiv visokog službenika obaveštajne službe te zemlje koji je prosleđivao tajne informacije iz dokumenta u vezi sa istragom o kupovini aviona "jurofajter" neimenovanoj agentkinji.

Austrijska savezna služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) nalazi se u stalnoj krizi, pošto u javnost neprestano dospevaju informacije o novim skandalima.

Ovaj put je istražna platforma "Bure bez dna" otkrila aferu koja bi mogla da ima posledice i po odlazećeg direktora, još pre nego što ode u penziju.

Državno tužilaštvo trenutno vodi istragu protiv visokog službenika BVT koji je prosleđivao strogo tajne informacije iz dokumenta u vezi sa istragom o kupovini aviona "jurofajter" neimenovanoj agentkinji.

Tužilaštvo polazi od toga da je obaveštajac za to dobijao i novac.

Visoki obaveštajac je prikupio veliku količinu informacije o lobisti koji se bavi naoružanjem, pa je taj agent čak ilegalno pratio i članove porodice tog lica.

Prema platformi, on je te informacije prosleđivao dalje, a među njima su bila saznanja da ima kontakte sa vojnom obaveštajnom službom Austrije, sa nemačkim BND-om i izraelskim Mosadom, ali i dobar odnos sa dva savezna političara.

"Dodatni" posao svog službenika, koji je prodavao škakljive informacije fizičkim licima, internim organima BVT očigledno nije bio poznat.

Istražni organi Savezne službe za borbu protiv korupcije (BAK) procenjuju da je na taj način službenik BVT između 2011. i 2016. dodatno zaradio do 100.000 evra.

BVT je u proteklih godinu dana uzdrman sa više velikih skandala.

Tako je otkriveno da je provera BVT od strane prijateljskih obaveštajnih službi iz članstva Bernski klub, kojem pripada i britanski MI6, pokazala da postoje ogromne bezbednosne rupe u IT sistemu, kao i bezbednosti zgrade austrijske obaveštajne službe.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво