Dodik: BiH pokušava da eliminiše Srbiju kao ključnog partnera Republike Srpske

Bosna i Hercegovina pokušava da eliminiše Srbiju kao ključnog partnera Republike Srpske, kako ne bi mogla da pomogne Srbima u RS, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik u Beogradu nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Milorad Dodik je, povodom potpisivanja ekonomskog sporazuma u Beloj kući, rekao da je predsednik Vučić uradio dobar posao za Srbiju i da ga je upoznao sa detaljima razgovora i u Briselu i u Vašingtonu.

Pozicija Republike Srpske uvek se prelama preko tih međunarodnih aranžmana i razgovora, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa Vučićem. 

Na pitanje kako vidi najavu novog pokretanja tužbe BiH protiv Srbije za genocid, Milorad Dodik kaže da bi u BiH bili presrećni da nema Republike Srpske, ali da ni Srbiju ne mogu "da vide", bez obzira što u diplomatskom govoru ponekad pokušavaju nešto drugačije da kažu.

Republika Srpska je, tvrdi Dodik, trn u oku BiH, a na sastancima u Sarajevu oseća se mržnja i prema Srbiji i prema Srpskoj.

"Njima je trn u oku Republika Srpska i čine sve što mogu i imaju razrađenu stategiju kako bi trebalo eliminisati Srbiju da ne može da pomogne Srbima u Srpskoj, a oni, za ne daj Bože, kako su govorili ranije, hoće da se dovoljno naoružaju i pokušaju vojnički to pitanje da reše", rekao je Dodik.

Ističe da to naravno nije moguće, jer ne bi bilo legitimiteta za bilo kakvo angažovanje vojske BiH.

Objašnjava da bi za to bila neophodna odluka Predsedništva BiH.

"A policija jednog entiteta po Dejtonu ne može da uđe na prostor drugog entiteta bez saglasnosti i to govori o tome da ako neko hoće na taj način da rešava probleme onda mora da zna da bi nelegitiman upad na prostor Srpske svakako legitimisao pravo Srbije da ona kao garant Dejtona bude tamo", rekao je Dodik.

Dodao je da je o tome razgovarao sa predsednikom Srbije i da ga je Vučić saslušao.

"Mislim da je neophodno da stalno upozoravamo na te stvari", istakao je Dodik.

"Za Palmera Republika Srpska i Kosmet neuporedivi, meni su uporedivi"

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer rekao je u Sarajevu da su Republika Srpska i takozvano Kosovo za Sjedinjene Američke Države neuporedivi slučajevi, naveo je Dodik i dodao da je on Palmeru rekao da su uporedivi.

Dodik je novinarima u Beogradu rekao da je o statusu Republike Srpske i Kosmetu razgovarao sa Palmerom tokom njegove posete Sarajevu u sredu.

Palmer je, kako je naveo Dodik, rekao da je stav SAD da su to neuporedivi slučajevi. "Ja sam mu rekao da je naš stav da su uporedivi. Ne može neko da ima malo prava, a neko da nema nikakva prava", rekao je Dodik.

Na pitanje šta mu kaže međunarodna zajednica kada se uporedi pravo na samoopredeljenje Srba u Republici Srpskoj i Albanaca na KiM, Dodik kaže da su ranije bili veoma rigorozni i odbijali svaku mogućnost.

"To govori da mi moramo da govorimo da je nemoguće da na užem prostoru postoji jedan slučaj, a da se primenjuju dve prakse, da pitamo kako je moguće, po kojim međunarodnim pravilima, da Albanci mogu da imaju pravo na samoopredeljenje, a Srbi kao konstitutivni narod u BiH to ne mogu", upitao je Dodik.

Dodaje da je nije dovoljno da neko samo kaže da se sada ne dira u to pitanje.

"Dobro da se konačno dođe do odluke da BiH ne priznaje Kosovo"

Dodik je, na pitanje u vezi sa njegovim zahtevom za prebacivanjem ambasade BiH u Jerusalim i najavom hrvatskog člana Predsedništva Željka Komšića da će zauzvrat staviti na dnevni red pitanje priznanja Kosova, rekao da se u Sarajevu širi uvek jedna vrsta paranoje i uvek izaberu nekog ko je protiv Srbije.

Ukazao je da je dobro da se na dnevni red Predsedništva BiH stavi pitanje priznanja Kosova, jer ne postoji formalna odluka da li BiH priznaje ili ne priznaje nezavisnost Prištine.

Prema njegovim rečima inicijativa Komšića je dobro došla da se dođe do konačne odluke da BiH ne priznaje Kosovo. Objasnio je da, ako on kao član Predsedništva glasa protiv, to pitanje ide na sledeću sednicu, a ako i onda postoji njegovo protivljenje, to pitanje mora da se šalje Skupštini.

"Ako Skupština potvdi to protivljenje onda nema priznanja, i svi moraju da poštuju tu odluku", podvukao je Dodik.

Na pitanje koliko bi za BiH bilo dobro da Izrael bude saveznik Srbiji i BiH, Dodik je rekao da svi znaju šta znači uticaj Izraela i jevrejskog sveta i da bi, za naše geostrateške i interne potrebe, bilo važno da imamo dobre odnose sa njima.

Sa druge strane, podsetio je, Bošnjaci, muslimani u BiH su deo globalne muslimanske populacije koja osporava Izrael i realno gledano biće veoma teško da BiH donese takvu odluku.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво