Srbija predlaže nove pregovore o državljanstvu

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao da će Srbija ponovo predložiti razgovore s Crnom Gorom, jer između dve države postoji ogromna razlika u konceptu dvojnog državljanstva. Specijalni status, rešenje za dvojno državljanstvo, smatra predsednik crnogorske Narodne stranke Predrag Popović.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je da će Srbija ponovo predložiti razgovore s Crnom Gorom o sporazumu o dvojnom državljanstvu, da bi što pre bio postignut dogovor u interesu građana dve države.

Dačić je rekao da je u ovom trenutku sa Crnom Gorom jedino sporno to što ta država od Srbije zahteva da ne daje državljanstvo državljanima Crne Gore bez otpusta iz crnogorskog državljanstva.

"Srbija to ne može da prihvati zato što naš Zakon o državljanstvu daje potpuno drugačiji pristup svemu tome", rekao je on, dodajući da naša zemlja ne može sporazumom o dvojnom državljanstvu između Srbije i Crne Gore uskratiti prava koja građani imaju na osnovu zakona.

Dačić je ukazao da između dve države postoji ogromna razlika u konceptu dvojnog državljanstva.

"Srbija ima slobodan pristup, to znači da daje svojim državljanima mogućnost dvojnog državljanstva, bez otpisa iz državljanstva Srbije. I, takođe, državljanima drugih država dozvoljava upis u državljanstvo Srbije bez otpusta iz državljanstva njihovih matičnih država", objasnio je ministar.

Restriktivan stav Crne Gore

S druge strane, Crna Gora ima restriktivni stav, rekao je Dačić, ocenivši da očigledno to nije samo pitanje razgovora između dva ministarstva unutrašnjih poslova, već pre svega, političko pitanje.

"Smatramo da je taj zahtev Crne Gore nepotreban i da u daljim pregovorima treba doći do kompromisnog rešenja", rekao je Dačić.

Koliko taj zahtev Crne Gore nije dobar, može se videti iz državljanstava koja su ovih dana dobili neki srpski državljani, naglasio je ministar srpske policije.

"Ukoliko bismo primenili crnogorski koncept, mi bismo morali da oduzmemo državljanstvo i Mileni Dravić, Draganu Nikoliću, Draganu Džajiću i drugima koji su dobili crnogorsko državljanstvo", istakao je Dačić.

Izrazivši nadu da će do dogovora ipak doći, Dačić je podsetio da Srbija sa drugim državama bivše Jugoslavije ima apsolutno slobodan sporazum, gde građani mogu da dobijaju dvojno državljanstvo, bez otpusta iz državljanstva matične države.

"Želimo takav sporazum i sa Crnom Gorom", rekao je Dačić.

Očigledno je da kod Crne Gore postoji određena bojazan da to ne utiče na političku mapu te zemlje, što mislim da nije cilj Srbije, napomenuo je Dačić.

Pomoćnik ministra policije Crne Gore Svetozar Đurović najavio je da će Crna Gora sutra, ili u utorak, poručiti Srbiji da je 31. januar poslednji dan do kada su spremni da čekaju odgovor.  

Predsednik crnogorske Narodne stranke Predrag Popović smatra da Crna Gora i Srbija treba da reše pitanje dvojnog državljanstva tako što će državljani obe zemlje imati specijalni status.

Glavni problem, kada je u pitanju Crna Gora, jeste da se pitanje biračkog prava vezuje za pitanje državljanstva.

Popović je ocenio da treba biti rigorozan kada je u pitanju biračko pravo i sticanje tog prava, dakle rezidencijalni uslov, jer se time otklanja glavna smetnja zbog koje se vlast u Crnoj Gori u odnosu na to pitanje ponaša tako restriktivno.

Popović smatra da pitanje državljanstva između Srbije i Crne Gore treba tretirati drugačije nego sa ostalim državama bivše Jugoslavije.

Pregovori o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Srbije su u ćorsokaku, stavovi obe strane su promenjeni i neizvesno je da li će dve države potpisati sporazum, pišu podgorički mediji.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво