Napeto u istočnom Mediteranu, oštro upozorenje Erdogana

Tenzije između Grčke i Turske dostigle su nivo usijanja u četvrtak, pošto je eskadra ratnih brodova koja prati istraživački brod "Oruč Rejes" u nekoliko navrata uplovljavala i isplovljavala iz grčkih teritorijalnih voda, uz istovremene manevre grčke i francuske mornarice. Nepotvrđene informacije o "bliskom susretu" fregata pod zastavama Turske i Grčke. Oštra izjava turskog predsednika.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan oštro je upozorio da će žestoko platiti svako ko napadne istraživački brod "Oruč Rejes", ne objašnjavajući, međutim, kome su te reči direktno upućene.

"Upozorili smo ih da će žestoko platiti ako napadnu 'Oruč Rejes' u istočnom Mediteranu i danas su dobili prvi odgovor", rekao je Erdogan.

Upozorenje turskog predsednika usledilo je posle niza spekulacija o mogućem "bliskom susretu" turske i grčke fregate. Sudar dva broda nije potvrđen, ali su grčke oružane snage već nekoliko dana u stanju povišene borbene gotovosti, pre svega zbog aktivnosti flotile koja prati turski istraživački brod, piše Ta nea.

Grčki izvori javljaju da je turska flotila poslednji put povredila grčke teritorijalne vode nešto posle podneva. Turske brodove prate dve fregate grčke ratne mornarice.

Turska strana tvrdi da brod izvodi seriju seizmičkih istraživanja u podmorju, ali grčki stručnjaci smatraju da je to malo verovatno, zbog malog rastojanja na kojem se nalaze brodovi iz pratnje.

Istovremeno sa ovim tenzijama, francuska i grčka flota počele su zajedničke manevre. Francuska je u Grčku uputila fregatu i dva aviona "rafal".

U Atini je u toku hitan sastanak najviših zvaničnika ove države posvećen razvoju događaja u odnosima sa Turskom, javlja grčki Si-En-En.

Prethodno, grčki premijer Kirijakos Micotakis je o ovom problemu razgovarao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. 

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво