Amfilohije: Podržavamo mlade, pametne i sposobne, crkva ne izlazi na izbore

Crkva nikome nije ni koalicioni partner ni politički protivnik, poručio je mitropolit crnogorsko-promorski Amfilohije. On je kazao da crkva ne izlazi na izbore, niti joj je tamo mesto.

Prema njegovim rečima, crkva može da poželi sreću svakome ko iskreno traži promenu života u Crnoj Gori nabolje, ko se bori za pravdu, poštovanje Ustava, pa i protiv bezakonja u odnosu na veru i Crkvu.

"Kao i da takvu političku sreću i politički napredak ne poželi onima koji su izglasali Zakon o slobodi vjeroispovijesti i koji poistovjećuju sebe i svoje vlastoljublje i sopstvene interese sa državom Crnom Gorom", kazao je Amfilohije u intervjuu listu Dan, prenose Vijesti.

On je rekao da su izbori stvar partija, podela, nadmetanja, isključivosti a Crkva sve objedinjuje u svoje Sveto krilo.

"Šta će Crkvi izbori oko zemaljske vlasti kad se ona izborila i bori Hristovim vaskrsenjem za Carstvo Nebesko, i kad je na taj način, kroz Hrista, 'pobjedila svije' i 'nije od ovoga svijeta'. U tome ne učestvujemo, niti iko od učesnika izbornog procesa može da kaže da u toj političkoj utakmici predstavlja Crkvu", naveo je mitropolit.

Kako je naveo, naše je da podsetimo na to, onda kada nam iz vladajuće garniture prete kako će se nešto rešiti ili pokazati na izborima.

"Naprotiv, i u najregularnijim uslovima za iskazivanje političke volje građana (koje mi ovdje nemamo), Crkva nije nikome ni koalicioni partner ni politički protivnik, a kamoli danas, kada ne znamo može li pošten čovjek otići da glasa, hoće li mu glas biti kupljen, ili mora, istoga dana, da sjedi kući jer mu je zdravlje ugroženo", objasnio je Amfilohije.

Prema njegovim rečima, Crkva podržava i blagosilja mlade, pametne i sposobne sinove i kćeri Crne Gore koji i na tom političkom polju žele i umeju da promene stvari na bolje.

"A ne podržava one koji su glasali i koji još uvijek u životu drže, ovakav jedan antizakon, žrtvujući i Boga za svoje vlastoljublje i obogotvorenje svoje vlasti", poručio je mitropolit Amfilohije.

"SPC ne znači da je to Crkva samo srpskog naroda"

On je napomenuo da ime Crkve ne znači ono što ljudi iz crnogorske vlasti prikazuju narodu, putem svojih medija.

"Oni nas prikazuju kao da smo mi neka srpska nacionalna organizacija ili što je još veća laž da smo ispostava neke druge države, da smo strani, okupatorski faktor itd. To su najgnusnije laži i to je nejbezočnije izvrtanje istine. Mitropolija crnogorsko-primorska pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Pravoslavnoj crkvi uopšte, ali se zove 'crnogorsko', kao i za vrijeme Kraljevine Crne Gore, a njen mitropolit, kao i mitropolit Mitrofan Ban, pa i Sveti Petar mitropolit Crne Gore, Brda i Primorja. Kralj Nikola je nazvao i 'autokefalnom' jer je ona stvarala nezavisnu Crnu Goru, on je bio pravoslavni kralj i pripadao toj Crkvi, a Crna Gora hrišćanska pravoslavna država", rekao je on.

Amfilohije je istakao, da ko iole zna ustrojstvo Pravoslavne crkve, tome je jasno da se Crkva ne može deliti po nacionalnoj osnovi, i da ne postoji neka posebna Crkva za Grke a posebna za Bugare, pa onda neka druga za Srbe ili Crnogorce i druge.

Kako je dodao, "ime SPC odnosi se na neki tok njene istorije, na većinski narod koji joj pripada, na bogoslužbeni jezik koji se u njoj služi, ali to nikako ne znači da se radi o Crkvi samo Srba".

"Ili, ako hoćete da to kažem i na drugi način: ako ime SPC ne znači da je to Crkva samo srpskog naroda, tako ni ime eparhije čiji sam mitropolit, Mitropolije crnogorsko-primorske, nikako ne znači da su njeni vjernici (pa i građani teritori je koju ona obuhvata) samo i jedino nacionalni Crnogorci. Vidite u kakav nas ćorsokak vodi takvo naopako nacionalističko etnofiletističko tumačenje imena jedne i jedinstvene Pravoslavne Crkve?", naveo je Amfilohije.

A što se tiče odnosa političara prema Crkvi, kaže da to bolje pitajte njih, jer su mu neke stvari ipak neobjašnjive.

"Normalno je da čovjek u toku svog života ponekad promijeni svoje mišljenje. I razumljivo mi je da to čine i političari. Ali da dozvoliš sebi da danas pljuješ i psuješ nešto što si zdušno poštovao i podržavao i tada već u zrelom dobu svoga života? E, to mi je nepojmljivo", naglasio je mitropolit.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво